Παρασκευή, 22 02 2019

Συνάντηση με τη Φιλιώ Πυργάκη

Την Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2009 παραβρέθηκα εκπροσωπώντας τον Σύλλογό μας στην κοπή της πίτας της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας. Η εκδήλωση κορυφώθηκε με τους ήχους του κλαρίνου του Γιάννη Τολιόπουλου και την παρουσία της μεγάλης φωνής του Δημοτικού μας τραγουδιού, της Φιλιώς Πυργάκη.

Μετά το τέλος της εκδήλωσης είχα την ευκαιρία να γνωρίσω από κοντά και να συνομιλήσω για λίγα λεπτά με την κ. Φιλιώ Πυργάκη η οποία δεν αρνήθηκε να παραχωρήσει και μια λιτή αλλά περιεκτική συνέντευξη για τις ανάγκες της εφημερίδας του συλλόγου μας.

Βεβαίως η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του επαγγελματία δημοσιογράφου, μέλους της ΕΣΠΗΤ και συμπατριώτη μας Κώστα Τατούλη (ο Κώστας αντλεί την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του Φρατζέσκας Δάρρα από τη Λάρυμνα).

Η Φιλιώ Πυργάκη απέδειξε με τα λεγόμενά της ότι δεν ξεχνάει τους ανθρώπους που την έχουν αναγάγει ως μια από τις δημοφιλέστερες μορφές του δημοτικού μας τραγουδιού. Αν και δεν κατάγεται από τη Ρούμελη η κ. Πυργάκη έχει συνδέσει το όνομα της με τις παραδόσεις της πατρίδας μας και με τα χωριά μας αφού έχει επισκεφτεί ουκ ολίγες φορές τόσο το Μαρτίνο όσο και τη Λάρυμνα. Η ίδια τόνισε στην εφημερίδα μας: « Έχω γυρίσει μέσα από τη δουλειά μου πολλά μέρη της Ελλάδας. Κατάγομαι από το Νομό Κορινθίας, αλλά με τη Ρούμελη και ιδιαίτερα με την Φθιώτιδα έχω πολύ στενούς δεσμούς. Κάθε μέρος του Νομού Φθιώτιδας  έχει τη δική του ομορφιά και οι άνθρωποι της είναι ιδιαίτερα ζεστοί. Έχω πολλές αναμνήσεις τόσο από τις Λιβανάτες, όσο ιδιαίτερα από το Μαρτίνο και τη Λάρυμνα. Ιδιαίτερα στο Μαρτίνο είχα αναπτύξει φιλία με ανθρώπους οι περισσότεροι από τους οποίους δεν υπάρχουν πια. Θυμάμαι πολλά πανηγύρια τόσο στην κεντρική πλατεία, όσο και στο Λύκειο του Μαρτίνου αλλά και κάποια ολονύκτια γλέντια στο μαγαζί του φίλου μου του Βέργου στην Λάρυμνα ο οποίος όμως τα έφερε η μοίρα να φύγει νέος. Σε κάθε περίπτωση η ζωή και οι δυσκολίες της είναι για εμάς τους ίδιους και σας δηλώνω ειλικρινά ότι τόσο στο Μαρτίνο, όσο και στη Λάρυμνα έχω περάσει ορισμένα από τα πιο όμορφα βράδια της καριέρας μου. Μου λένε ότι ακόμη και τώρα μπορώ να στέκομαι και να τραγουδάω όλη την νύχτα όπου και αν βρεθώ. Δεν υπάρχει κάποια συνταγή για αυτό. Το μυστικό είναι ότι αγαπάω πολύ την δουλειά μου και η αγάπη που μου δίνει ο κόσμος είναι αναντικατάστατη. Και σε αυτά τα δυο χωριά της Φθιώτιδας γνωρίζω ότι ο κόσμος με αγαπάει πολύ και εγώ θέλω όσο είμαι καλά και τραγουδάω να σας ανταποδίδω την αγάπη σας». 

 

Κώστας Τατούλης

Αριστείδης Κ. Κούρος

 fyliopyrgaki1

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.