Κυριακή, 21 04 2024

Φύλλα Εφημερίδας

ΕΛΤΑ ΜΑΡΤΙΝΟΥ: Ανησυχία για τη μελλοντική πορεία του

Ο σύλλογός μας με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. έστειλε την παρακάτω επιστολή στους εμπλεκόμενους φορείς.

Περισσότερα...

ΠΕΝΘΗ

Στις 29/7/2014 έφυγε σε ηλικία μόλις 46 ετών ο συντοπίτης μας Δημήτρης Στεφάνου.
Η καταγωγή του ήταν από το Μαρτίνο και ήταν γιος της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου και τ. Υφυπουργού Ελένης Στεφάνου, μαθητής και στενός συνεργάτης του αείμνηστου Δημήτρη Τσάτσου, ενώ είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας σε πάρα πολλά Υπουργεία, καθώς και σε άλλες σημαντικές θέσεις.Ο Δημήτρης Στεφάνου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.

Περισσότερα...

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΕΣ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η γεωπολιτική τοποθέτηση της χώρας μας στο διάστημα της μεγάλης σύγκρουσης μεταξύ της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης, δημιούργησε μια φοβερή εσωτερική πολιτική σύγκρουση ,με αποτέλεσμα το δράμα του Εθνικού Διχασμού το 1915 και μετά. Καθοριστικός , δυσάρεστος σταθμός της Ελληνικής σύγχρονης ιστορίας . Η διαφορά θέσεων και απόψεων ανάμεσα στον Κωνσταντίνο και Ελ. Βενιζέλο κόστισε την αποπομπή του δεύτερου.

Περισσότερα...

ΞΥΠΟΛΥΣΙΑ ΚΑΙ ΛΙΘΟΠΑΤΕΣ

Υπό Αντιστρατήγου ε.α. Παναγιώτη Πανταζή

          Οι σημερινοί νέοι είναι δυνατόν, ίσως, να αντιλαμβάνονται την έννοια της λέξεως "ξυπολυσιά", αμφιβάλω, όμως, αν συμβαίνει το ίδιο και με τη λέξη "λιθοπάτης". Για του μεγάλης ηλικίας - βέβαια - δεν υπάρχει θέμα κατανοήσεως των λέξεων, αφού έχουμε βιώσει, πολύ έντονα, τόσο την ξυπολυσιά - όσο και του λιθοπάτες.

Περισσότερα...

ΤΟ ΦΕΣΙ* ΤΟΥ ΟΔΥΣΣΕΩΣ

Γράφει ο Παναγιώτης Γ. Δημάκης, Ιστορικός σύμβουλος Δήμου Λοκρών

Χάρτης Lapie, γεωγράφου το 1823, με τα πεδία των μαχών Στυλίδας Αγίας Μαρίνας. Ο Οδυσσεύς δεν εδέχθη την δια ξηράς αποχώρησιν των στρατευμάτων, λόγω των ελών. Ο Lapieπροσδιορίζει του οικισμούς με τα Τουρκικά ονόματα. (Ι. Κοκκίνου Ελ. Επανάστασις Μέλισσα Τ.2 σελ 514-515).

Μία δημοσίευση στην Εφημερίδα ΕΣΤΙΑ το έτος 1882 (σελ. 195) με τον τίτλο το Φέσι του Οδυσσέως Ανδρούτσου, μας επαναφέρει στη μνήμη, μία από τις σημαντικές συγκρούσεις του αγώνα, όπου οι πατροπαράδοτες έριδες των Ελλήνων, ακόμη και τις κρίσιμες στιγμές της ιστορίας των, απέτρεπαν με την ατυχή τους έκβαση, την ευόδωση των εθνικών στόχων, για τους οποίους είχαν αναλωθεί τόσοι αγωνιστές, ανθρώπινες ζωές και τόσα υλικά και ζωϊκά κεφάλαια, μιας χώρας που λιμοκτονούσε.

Περισσότερα...

ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΜΑΡΤΙΝΟ Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΡΕΛΘΟΝΤΟΣ

Είναι αναγκαίο μερικές φορές να κάνουμε αναδρομές στο χρόνο για να καταλάβουμε την εξέλιξη και τους παράγοντες που έδωσαν στο Μαρτίνο το χαρακτήρα του.


ΒΟΥΜΕΛΙΤΑΙΑ

Η πόλη που έζησε από την αρχαιότητα μέχρι τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους 569/570 επί αυτοκράτορα Ιουστινιανού.

ΤΑΥΤΙΣΗ ΒΟΥΜΕΛΙΤΑΙΑΣ ΜΕ ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ

  • Πανεπιστήμιο Αθηνών στον Αρχαιολογικό Άτλαντα του Αιγαίου με τοπογραφικό διάγραμμα:

Περισσότερα...

Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ

Αγαπητέ αναγνώστη επιθυμώ να μοιραστώ μαζί σου μια εξαιρετική Αστυνομική Διάταξη, η οποία συντάχθηκε, στις 3ης Δεκεμβρίου του 1853 από ένα καταπληκτικό ενωματάρχη, ο οποίος υπηρετούσε, στην Ηρωική Δημητσάνα (στη μπαρουτομάνα) και ο ενωμοτάρχης αυτός λεγόταν Εμμανουήλ ΛΑΓΟΥΔΑΚΗΣ.

Είναι μια διάταξη τρελή και παλαβή. Τη διαβάζεις και γελάς. Σου νοστιμίζει τη ζωή. Δεν θέλεις να τελειώσει. Έχει 18 άρθρα. Σχεδόν τα πάντα απαγορεύει. Σχεδόν όλα τα προβλέπει. Ο Λαγουδάκης δεν αστειεύεται.

Περισσότερα...

Σαββίνα Καράλη - Η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια στο 25ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κορασίδων

Στον Βόλο έγινε φέτος η τελική φάση του 25ου Πανελληνίου Πρωταθλήματος Μπάσκετ Κορασίδων, 25-29/06/2014. Πήραν μέρος οι έξι (6) Πρωταθλήτριες ομάδες των Ενώσεων από όλη την Ελλάδα :  Α.Ε. Γαλατσίου(Αττική), Α.Ο.Ν.Α Ηρόδοτος (Κρήτη), Α.Σ. Άρης (Θεσσαλονίκη), Γ.Σ. Κρόνος Αγ. Δημητρίου(Ν.Αττική), Γ.Σ Τιτάνες Παλαμά(Καρδίτσα), Γ.Ε.Α Άμιλλα 2000(Τρίπολη).Την 1η θέση κατέλαβε ο Α.Σ. Άρης (Θεσσαλονίκη), την 2η θέση ο Γ.Σ. Κρόνος Αγ. Δημητρίου(Ν.Αττική) και την 3η θέση  η Α.Ε. Γαλατσίου(Αττική).

Περισσότερα...

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ

ΟΣΟΙ ΦΕΥΓΟΥΝ ΠΡΙΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ...

"Αν φύγεις πριν από τη απόλυση , είσαι ένοχος όσο κι ένας δραπέτης. Πηγαίνεις στο θέατρο και, αν δεν τελειώσει η παράσταση, δεν φεύγεις. Μπαίνεις στην εκκλησία , στον οίκο του Κυρίου, και γυρίζεις την πλάτη στα Άχραντα Μυστήρια;

     Φοβήσου τουλάχιστον Εκείνον που είπε :"Όποιος καταφρονεί το Θεό , θα καταφρονηθεί απ'Αυτόν" (Παροιμ. 13:13).

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 2

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.