Παρασκευή, 29 03 2024
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Όνομα χρήστη: Κωδικός: Να με θυμάσαι

ΘΕΜΑ: ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ;

ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ; 6 Χρόνια 8 Μήνες πριν #743

  • kourosaristidis
  • Το Άβαταρ του/της kourosaristidis
  • ΕΚΤΟΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ
  • Gold Boarder
  • Δημοσιεύσεις: 161
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες 2
ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΠΑΓΚΡΑΤΙ;

Στο Παγκράτι έμεινα οικογενειακώς 30 χρόνια.
Το Παγκράτι ίσως είναι η ωραιωτέρα συνοικία των Αθηνών. Μπορώ να υποστηρίξω, ότι είναι η καρδιά των Αθηνών. Βρίσκεται μεταξύ Ιδρύματος Ερευνών, Ωδείου Αθηνών, Λέσχης Αξιωματικών, Ζαππείου, Σταδίου και δεκάδων παραδοσιακών Ταβερνών. (Καραβίτη, Μαγεμένου Αυλού, κλπ.). Στην Πλατεία Προσκόπων είναι το σπίτι Σεφέρη, Χατζηδάκι κλπ. Το όνομα «ΠΑΓΚΡΑΤΙ» πιθανόν το πήρε από κάποιο μοναχό Παγκράτι. (Βλ. ΗΛΙΟΣ, τόμ. ΙΖ, σελ. 423). Από έρευνες της Αρχαιολογικής Εταιρείας και διάφορα ευρήματα οι Αρχαιολόγοι κατέληξαν, ότι στην περιοχή λατρευόταν ο Ήρως Παγκράτης ή ο Θεός Παγκράτης. (βλ. ΗΛΙΟΣ, τόμ. ΙΖ, σελ. 423).
Οι τοποθεσίες και τα αξιοθέατα του Παγκρατίου είναι πάρα πολλά. Ενδεικτικά θα αναφερθώ στα πιο κάτω:
Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΡΟΣΚΟΠΩΝ. Παλαιότερα λεγόταν «ΒΑΤΡΑΧΟΝΙΣΙ» εκεί υπήρχε ένα νησάκι και μαζευόντουσαν βατράχια. Έτσι πήρε το όνομα. Η Πλατεία έγινε διάσημη, από το διάσημο, Μάνο ΧΑΤΖΗΔΑΚΙ. Στην ίδια Πλατεία είναι το εστιατόριο «Μαγεμένος Αυλός» είναι από τα πιο ιστορικά εστιατόρια της Αθήνας. Στέκι Μεγάλων Προσωπικοτήτων των Γραμμάτων και της Τέχνης, όπως Χατζηδάκι, Ελύτη, Σεφέρη, Χορν, Γκάτσου και πολλών άλλων όπως του Νικολάου ΠΕΡΑΝΤΙΝΟΥ, Γλύπτης από την Πάρο. Σε μια αίθουσα υπάρχει, στον τοίχο ελαιογραφία, με τους πιο πάνω Μεγάλους Καλλιτέχνες της εποχής εκείνης «Ο Μυστικός Δείπνος».
Στο Παγκράτι υπήρχε το σπίτι του Βάρναλη και του Σεφέρη, το οποίο είναι κλειστό. Στο εσωτερικό του σπιτιού υπέχουν διάφορα αναμνηστικά από τις διάφορες διπλωματικές «ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ» του. Στο εσωτερικό του σπιτιού κυριαρχεί η προσωπικότητα του Σεφέρη, έργο του χαράκτη Τάσου, καθώς και η θήκη με τις πίπες Του.
Στο Παγκράτι και σήμερα θα συναντήσεις τον «ΘΑΛΕΡΟ» Σκηνοθέτη Ηλία ΜΑΧΑΙΡΑ. Ποιητής, Δημοσιογράφος, Διευθυντής και εκδότης της εφημερίδας «ΜΩΛΑΟΙ- ΛΑΚΩΝΙΑ».
Τα ιστορικά ζαχαροπλαστεία «ΤΟΥΛΑ» «a LIDO». Το Άγαλμα ΤΡΟΥΜΑΝ. Επί των ημερών μου, δυο φορές το έχουν ανατινάξει.
To «ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ» το στολίδι της Αθήνας. Τους δυο Ιερούς Ναούς Αγ. Σπυρίδωνα και Προφήτου Ηλίου, κοσμήματα για την περιοχή.
Ο λόφος του Αρδηττού και του Κυνοσάργους. Ο Αρδηττός ήταν Αρχαίος Ήρωας. Το Κυνοσάργες ήταν ένα από τα τρία σχολεία της Αρχαιότητας. Ακαδημία-Λύκειο-Κυνόσαργες.
Φίλε αναγνώστη τα αξιοθέατα του «ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ» δεν έχουν τέλος. Θέλει πολλές επισκέψεις και χρόνο. Αν ήμουν νέος θα σου πρότεινα να πάμε μαζί μια βόλτα. Δύσκολο. Σου εύχομαι να τα καταφέρεις.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΠΟΥΛΙΟΣ
ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ ΚΥΚΛΑΔΙΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του Φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.087 δευτερόλεπτα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.