Παρασκευή, 20 09 2024

Το Μαρτίνο από ψηλά

ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ

 

Το Μαρτίνο βρίσκεται στη Ν.Α. ημιορεινή πλευρά της Λοκρίδας του Νομού Φθιώτιδος επάνω σε τρεις λόφους. Έχει υψόμετρο 210μ. και απέχει 120 χιλ. από την Αθήνα. Η διαμόρφωση του εδάφους είναι ορεινή και το κλίμα πάρα πολύ καλό. Η κατοίκηση του ανθρώπου στην περιοχή σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Αθηνών στον αρχαιολογικό Άτλα του Αιγαίου ανάγεται στην 2η με 3η χιλιετία π.Χ.

Αρχαία πόλη από την οποία προήλθε το Μαρτίνο είναι το παλιοχώριτου Μαρτίνου 800 μέτρα περίπου ΝΑ του σημερινού χωριού και ταυτίζεται με την αρχαία Βουμελιταία που πήρε το όνομά της από τον βόμβο των μελισσών (Ιεροκλής 5ος μ.Χ. αι). Υπήρξε πόλη της Οπουντίας Λοκρίδας με συμμετοχή στους πιο σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας (Τροία, Θερμοπύλες, Αρτεμίσιο) και βρέθηκε σε ακμή τον 4ο-3ο π.Χ αι.

Στην νεότερη ιστορία από το Μαρτίνο προήλθαν τα χωριά Λάρυμνα, Λούτσι και Πύργος. Οι παλιότεροι γνωρίζουν ότι οι κάτοικοι της Λάρυμνας, του Λουτσίου και του Πύργου κατάγονται από το Μαρτίνο και ότι από αυτό έφυγαν στοτέλος του περασμένου αιώνα για να εγκατασταθούν σε αυτά. Πολλοί από τους γεροντότερους κατοίκους αυτών των χωριών έχουν γεννηθεί στο Μαρτίνο και έφυγαν από αυτό με τους γονείς τους σε μικρή ηλικία.

Τα όρια του Μαρτίνου τότε ήταν :
Σκορπονέρια – βόρεια πλευρά την Κωπαΐδας – σιδηροδρομικός σταθμός της Δαύλειας.

Στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους το Μαρτίνο έχει να δώσει στην πατρίδα μια λαμπρή νίκη στη Μάχη του Μαρτίνου στην καρδιά του χειμώνα του 1829. Στις 29 Ιανουαρίου του 1829 οι κάτοικοι του Μαρτίνου υπερασπιζόμενοι το χωριό σύσσωμοι με τους οπλαρχηγούς και τη χιλιαρχία του Βάσου Μαυροβουνιώτη κτίζοντας τους δρόμους και τις πόρτες των σπιτιών τους ταμπουρωμένοι έδωσαν τη μάχη συντρίβοντας τον Μαχμούτ πασά και αφήνοντας 300 νεκρούς και 3 πολεμικές τούρκικες σημαίες στους αιματοβαμμένους δρόμους του Μαρτίνου. Στις 29 Ιανουαρίου κάθε χρόνο τιμάται η επέτειος της μάχης με λαμπρή εορτή.

Σήμερα το Μαρτίνο ανήκει στο διευρυμένο δήμο ΛΟΚΡΩΝ με έδρα την Αταλάντη, στον οποίο υπάγονται οι δήμοι Οπουντίων (Μαρτίνο & Λάρυμνα), Μαλεσίνας, Αταλάντης και Δαφνουσίων. Ο δήμος Οπουντίων έχει έκταση 129.534 τμ και πληθυσμό 4.326 κατοίκους.

 

Βιβλιογραφία:

-ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΕΡΧΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΛΑΡΥΜΝΑ - ΛΟΥΤΣΙ – ΠΥΡΓΟΣ του Γ.Κ. Μίχα

-Λοκρικό Εικοσιένα – Η Μάχη του Μαρτίνου και η σημασία της, του Τριαντάφυλλου Δ. Παπαναγιώτου

-ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ» , Ιστορικά κείμενα του Ν.Α. Μπάτσου

 

Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΥ Ν.Α.ΜΠΑΤΣΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

H ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ - 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 1829

 ΚΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΜΑΡΤΙΝΑΙΩΝ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

ΜΕ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΓΕΡΟΝΤΩΝ ΤΩΝ ΜΑΡΤΙΝΑΙΩΝ ΠΟΥ ΕΖΗΣΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100 ΧΡΟΝΙΑ

Τέσσερις μήνες πριν τη Μάχη του Μαρτίνου το φθινόπωρο του 1828 οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων είχαν διάσκεψη στον Πόρο και συζήτησαν για τα σύνορα της Ελλάδος και καθόρισαν αυτά μέχρι τον Ισθμό της Κορίνθου.

Έπρεπε να αποδείξουμε ότι με τις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να επεκτείνουμε τα σύνορα πάνω από την Λαμία στην γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού, στην de facto αυτή κατάσταση συνέβαλε ανατρεπτικά η μάχη του Μαρτίνου.

Περισσότερα...

Υποκατηγορίες

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.