Κυριακή, 21 04 2024

ΚΩΣΤΑΣ ΓΙΑΟΥΖΟΣ - Ο καλύτερος οργανοπαίχτης του κλαρίνου στην ιστορία της Ελληνικής Μουσικής Παράδοσης!

Ο Κώστας Γιαούζος γεννήθηκε στο Μαρτίνο το 1896 και πέθανε το 1957. Είχε παντρευτεί την Αστέρω Αλεξίου η οποία ήταν αδελφή του μπάρμπα Γιάννη Αλεξίου του Μπακοδήμα, μία στο “Μάτσο’’.
Ασχολήθηκε από μικρός με το κλαρίνο και σχετικά νωρίς είχε κάνει “μεγάλο όνομα’’. Σε αυτό λένε βοήθησε και ο κουμπάρος του, ο Αργύρης Πασπάλας από το Μάζι που του είχε διδάξει τα “τσακίσματα’’ στο κλαρίνο.
Ο Πασπάλας ήταν πεθερός του Γιάννη Γκρίτζα και του Επαμεινώντα Τράκου, ερχόταν στο Μαρτίνο και έπαιρνε κρασί από το γέρο Νικολάκη τον Κατσαρό.
Ο Κώστας Γιαούζος, ήταν από τους λίγους που έπαιζε τις εισαγωγές όλων των κλέφτικων τραγουδιών και από αυτόν τις έμαθαν οι νεότεροι καθώς και ο γιος του Γιώργος Γιαούζος, που κι αυτός έπαιζε πολύ καλό κλαρίνο. Όταν έπαιζε το «Νάσαν τα νιάτα δυο φορές» τα «τσακίσματα» και τα δάχτυλα του Γιαούζου ήταν μοναδικά, έπαιζε με τα δάχτυλα στον αέρα λέγανε.
Στο πάλκο του μαγαζιού του Καβάλα χόρευε ο Γεώργιος Κερφύλιας που είχε πουλήσει τα αρνιά και με τα χρήματα αυτά πλήρωνε τα όργανα. Όταν «πέταξε» όλα τα λεφτά και δεν είχε χορτάσει η ψυχή του χορό πλησιάζει τον Γιαούζο και του λέει «Κώστα μυζήθρες παίρνεις;» «Πώς δεν παίρνω;» λέει ο Γιαούζος.
Πηγαίνει στο σπίτι του και γυρίζει με ένα γεμάτο ταγάρι από μυζήθρες, κάθε χορός και μία μυζήθρα.
Ο Γιαούζος συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Παπασιδέρη και μαζί με τον Νίκο Καρακώστα σχημάτισαν το καλύτερο δίδυμο κλαρίνων που πέρασε από το ιστορικό κέντρο «Έλατος».
Οι ωραιότερες εκτελέσεις του ήταν στα τραγούδια: «Νάσαν τα νιάτα δυο φορές», «Καινούργια λόγια μου ’ρθανε» και «Παπάκι πάει στην ποταμιά» που ερμηνεύει ο Παπασιδέρης (μάλιστα στα «Νιάτα» φωνάζει ο Παπασιδέρης «Γεια σου Γιαούζο μου, γεια σου Κώστα αθάνατε!»).

Στην έρευνα βοήθησε ο Ιωάννης Ν. Μπάτσος και το Internet
Αρ. Κ. Κούρος*Η φωτογραφία είναι από το αρχείο της Μαρίας Γιαούζου, εγγονής του Κώστα και κόρη του Σεραφείμ Γιαούζου από τη Μαλεσίνα

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.