Πέμπτη, 28 03 2024

Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Λοκρών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΝΟΜΟΣ   ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΑΠ: 13591 ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ 

Αταλάντη, 31/10/2019 Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Δημαρχείου 1 Τ.Κ. 35200-Αταλάντη

Τηλ: 2233-22374 Fax: 22330-22606

Email:...Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">

ΘΕΜΑ: Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Λοκρών .

 

Σχετ.: α) η αριθ. 3/4/2019 απόφαση-εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής Δήμου Λοκρών, β) η αριθ. 21/195/2019 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Λοκρών, γ) η αριθ. 1/1/2019 απόφαση-εισήγηση της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το ως άνω σχετικά δημοσιοποιείται για διαβούλευση, το Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού Δήμου Λοκρών της Δημοτικής Περιόδου 2020-2023 τουλάχιστον επί δύο (2) εβδομάδες, με καταχώρηση στην ιστοσελίδα του Δήμου, καθώς και με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο. Κατά τη διάρκεια της δημοσιοποίησης υποβάλλονται προτάσεις, εγγράφως ή ηλεκτρονικά.

 

Ο ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ & ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΛΙΑΡΤΗΣ

Ενότητα 1: Στρατηγικός σχεδιασμός Δήμου Λοκρών 2020-2023

Πίνακας περιεχομένων

Σ Χ Ε Δ Ι Ο..

Ενότητα 1: Στρατηγικός σχεδιασμός Δ. Λοκρών. 4

Κεφάλαιο 1.1 Συνοπτική περιγραφή της περιοχής. 6

Α. ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ , ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ.. 6

Δημοτικά Διαμερίσματα.. 7

Δήμος Δαφνουσιων. 8

Διαίρεση. 8

Δήμος Μαλεσίνας. 8

Διαίρεση. 9

Δήμος Οπουντίων. 9

Διαίρεση. 9

Β. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ.. 11

Γ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ.. 12

Κεφάλαιο 1.2 Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης. 23

1.2.1 Αξιολόγηση του εξωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου Λοκρών. 23

1.2.1 Αξιολόγηση του Ο.Τ.Α. και των Υπηρεσιών του. 36

Κεφάλαιο 1.3 Καθορισμός της στρατηγικής του Δήμου. 40

1.3.1 Το όραμα και οι αρχές του Δήμου. 40

1.3.2 Η Στρατηγική του Δήμου. 43

1.3.3 Οι άξονες, τα μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού σχεδίου. 44

 

Κεφάλαιο 1.1 Συνοπτική περιγραφή της περιοχής

 

Α. ΒΑΣΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ , ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΗ ΕΝΤΑΞΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

1.Βασικά Χαρακτηριστικά και Χωροταξική Ένταξη

Ο Δήμος Λοκρών ανήκει διοικητικά στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Συστάθηκε με τον Ν. 3852/2010 (Πρόγραμμα Καλλικράτης) από την συνένωση των προϋπαρχόντων Δήμων Αταλάντης, Δαφνουσίων, Μαλεσίνας και Οπουντίων. Η έκταση του Δήμου είναι 614,7 τ.χλμ και ο πληθυσμός του 19.623 κάτοικοι σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του Δήμου είναι η Αταλάντη.


  1. Διοικητική Διαίρεση

Ο Δήμος Λοκρών, όπως αναφέρθηκε απαρτίζεται από 4 διοικητικές ενότητες, οι οποίες με το Πρόγραμμα Καλλικράτης συνενώθηκαν. Ειδικότερα οι Καποδιστριακοί Δήμοι που ενώθηκαν είναι:

Δήμος Αταλάντης

Ο Δήμος Αταλάντης συγκροτήθηκε επίσημα σύμφωνα με το Νόμο της 10ης Ιανουαρίου 1834 αναφορικά με τη σύσταση των Δήμων στο ελεύθερο ελληνικό κράτος. Αρχικά, ο Δήμος Αταλάντης περιλάμβανε την Αταλάντη, τη Σκάλα, τη Σκεντέραγα, το Κυπαρίσσι, τη Κολάκα και τον Έξαρχο (ΦΕΚ 80, 1836), ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε με τη προσθήκη των χωριών Ζέλι και Καλαπόδι (ΦΕΚ 17, 1861). Το 1848 με βασιλικό διάταγμα ιδρύθηκε ανεξάρτητος Δήμος από τους Μακεδόνες, που εγκαταστάθηκαν στην Αταλάντη μετά το 1833, με την ονομασία Νέα Πέλλη. Το 1912 καταργήθηκαν οι Δήμοι Αταλάντης και Νέας Πέλλης και έγιναν Κοινότητες, ενώ το 1925 ενώθηκαν δημιουργώντας τη Κοινότητα Αταλάντης (ΦΕΚ 262, 1925). Το 1946 η Κοινότητα Αταλάντης αναγνωρίζεται σε Δήμο (ΦΕΚ 290, 1946).

Ο Δήμος Αταλάντης επανασυστάθηκε με το Νόμο Καποδίστρια (2539/97), με τον οποίο έγινε συνένωση κοινοτήτων σε μεγαλύτερους δήμους με σκοπό τη βελτιστοποίηση της δημόσιας διοίκησης στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Καταργήθηκε την 1η Ιανουαρίου 2011 και εντάχθηκε στον νέο δήμο Λοκρών. Ο Δήμος Αταλάντης την περίοδο λειτουργία του, ήταν ο τρίτος σε πληθυσμό Δήμος της Φθιώτιδας και προέκυψε από τη συνένωση του Δήμου Αταλάντης με τις Κοινότητες Εξάρχου, Καλαποδίου, Κυπαρισσίου, Κυρτώνης, Μεγαπλατάνου και Τραγάνας. Έδρα του Δήμου είναι η Αταλάντη.

Δημοτικά Διαμερίσματα

Ο δήμος είχε (πραγματικό) πληθυσμό 10.367 κατοίκους (2001). Στον δήμο περιλαμβάνονταν:

Δ.δ. Αταλάντης

Δ.δ. Εξάρχου -- ο Έξαρχος

Δ.δ. Καλαποδίου -- το Καλαπόδιον

Δ.δ. Κυπαρισσίου

Δ.δ. Κυρτώνης (Κολάκας) -- η Κυρτώνη (τ. η Κολάκα)

Δ.δ. Μεγαπλατάνου -- ο Μεγαπλάτανος

Δ.δ. Τραγάνας

Δήμος Δαφνουσίων

Ο Δήμος Δαφνουσίων ήταν δήμος του νομού Φθιώτιδας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Λοκρών. Βρισκόταν στα νότια του νομού ανάμεσα στους δήμους Αταλάντης και Αγίου Κωνσταντίνου. Είναι ένας από τους δήμους που συγκροτούν την επαρχία Λοκρίδας. Ο δήμος αποτελούταν από τρία δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 77 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 4.326 (2001)κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν οι Λιβανάτες.

Διαίρεση

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:

Δ.δ. Λιβανατών -- οι Λιβανάτες

Δ.δ. Αρκίτσας

Δ.δ. Γουλεμίου -- το Γουλέμι

 Δήμος Μαλεσίνας

Ο Δήμος Μαλεσίνας ήταν δήμος του νομού Φθιώτιδας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Λοκρών. Βρισκόταν στα νότια του νομού ανάμεσα στους δήμους Αταλάντης και Οπουντίων. Ήταν ένας από τους δήμους που συγκροτούν την επαρχία Λοκρίδας. Ο δήμος αποτελείται από δύο δημοτικά διαμερίσματα, καταλαμβάνει έκταση 103,7 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 5.404 (2001) κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν η Μαλεσίνα.

Διαίρεση

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:

Δ.δ. Μαλεσίνας

Δ.δ. Προσκυνά -- ο Προσκυνάς

Δήμος Οπουντίων

Ο Δήμος Οπουντίων ήταν δήμος του νομού Φθιώτιδας που συστάθηκε με το πρόγραμμα Καποδίστριας από τη συνένωση παλαιότερων κοινοτήτων της περιοχής, που αποτέλεσαν στη συνέχεια τα δημοτικά διαμερίσματα του δήμου. Λειτούργησε την περίοδο 1999 -2010 οπότε και καταργήθηκε με την εφαρμογή του προγράμματος Καλλικράτης και εντάχθηκε στον νέο δήμο Λοκρών. Βρισκόταν στα νότια του νομού και αποτελούσε τον νοτιότερο δήμο του νομού Φθιώτιδας. Ήταν ένας από τους δήμους που συγκροτούσαν την επαρχία Λοκρίδας. Ο δήμος αποτελούταν από δύο δημοτικά διαμερίσματα, καταλάμβανε έκταση 129,5 Km2 και είχε συνολικό πληθυσμό 4.514 (2001) κατοίκους. Έδρα του δήμου ήταν το Μαρτίνο.

Διαίρεση

Ο δήμος περιλάμβανε τα παρακάτω δημοτικά διαμερίσματα και οικισμούς:

Δ.δ. Μαρτίνου

Δ.δ. Λαρύμνης

 

 

  

  1. ΕΚΤΑΣΗ

Σε ότι αφορά την έκταση, η συνολική έκταση του νέου Δήμου Λοκρών διαμορφώνεται σε 614,7 τετραγωνικά χιλιόμετρα . Ειδικότερα:

ΔΗΜΟΣ

ΕΚΤΑΣΗ ΣΕ KM2

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΣΥΕ 2001

Αταλάντης

309,5

Δαφνουσίων

77

Μαλεσίνας

103,7

Οπουντίων

129,5

ΣΥΝΟΛΟ

614,7

  1. Διοίκηση – Δημόσιες Υπηρεσίες

O Δήμος Λοκρών, διαθέτει Κ.Τ.Ε.Λ., Αστυνομικό Τμήμα, Πυροσβεστικό Κλιμάκιο, Λιμενικούς Σταθμούς, Ταχυδρομικά Καταστήματα, κατάστημα Δ.Ε.Η., Τράπεζες, ΚΕΦ κ.α.

Στο Δήμο λειτουργούν πέντε Ν.Π.Δ.Δ. ως ακολούθως:

Α) ΝΠΔΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Β) ΝΠΔΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Γ) ΝΠΔΔ «ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ» ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Δ) ΝΠΔΔ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ε) ΝΠΔΔ ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

  1. Θέση και Ρόλος της Περιοχής

Ο Δήμος Λοκρών χαρακτηρίζεται ως μία ημιαστική περιοχή, με 3 Δημοτικά Διαμερίσματα άνω των 2.000 κατοίκων που αποτελούν την πλειοψηφία του πληθυσμού και 11 Δημοτικά Διαμερίσματα κάτω των 2.000 κατοίκων. Δυνητικά μπορεί να μετατραπεί σε μεγάλο τουριστικό κέντρο, καλύπτοντας πολλές μορφές τουρισμού όπως τον πολιτιστικό, το θρησκευτικό και τον οικολογικό τουρισμό καθώς και τον αγροτουρισμό και τον οινοτουρισμό, επιφέροντας έτσι μεγάλα οφέλη στους κατοίκους. Η γεωγραφική του θέση είναι ευνοϊκή καθώς έχει εύκολη πρόσβαση στο κύριο οδικό δίκτυο της χώρας, καθώς επίσης και στην πρωτεύουσα.

Οι πολιτιστικοί πόροι της περιοχής καλύπτουν ευρύτατο ιστορικό και καλλιτεχνικό φάσμα και μεγάλο μέρος των εκτάσεών της είναι υψηλής παραγωγικότητας. Στις περιοχές αυτές προβλέπονται χρήσεις και εγκαταστάσεις συναφείς με τη γεωργία και την κτηνοτροφία όπως αγροτικές αποθήκες και κτηνοτροφικές μονάδες και μονάδες επεξεργασίας αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

 

  1. Φυσικό Περιβάλλον

Ο Δήμος Λοκρών ανήκει σε ένα δίκτυο μικρών και ημιαστικών κέντρων με έντονα φαινόμενα πίεσης για κατοίκηση στο ευαίσθητο περιβάλλον του. Συγκεκριμένα, εντάσσεται στο ημιπαραλιακό – πεδινό οικιστικό δίκτυο της επαρχίας Λοκρίδας που αναπτύχθηκε με άξονα την Εθνική Οδό Αθηνών – Λαμίας – Θεσσαλονίκης – Ευζώνων.

  1. ΎΔΡΕΥΣΗ - ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ

Η διαχείριση , συντήρηση, εκμετάλλευση, κατασκευή, διοίκηση και λειτουργία των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων και όμβριων υδάτων της περιοχής καθώς και η Μονάδα επεξεργασίας Λυμάτων και Αποβλήτων της περιοχής, είναι στην δικαιοδοσία του Δήμου, και πρόκειται να ανατεθεί στη δικαιοδοσία της Υπηρεσίας Ύδρευσης – Αποχέτευσης Λοκρών (ΥΥΑΛ), όταν αυτή συσταθεί.

Μεγάλο πρόβλημα αποτελούν οι αρκετές, κάθε χρόνο, καταστροφές από βροχές και πλημμύρες στη μεγαλύτερη έκταση του Δήμου.

Απαιτείται να γίνουν παρεμβάσεις προκειμένου να οργανωθεί ένα πλήρες δίκτυο συλλογής του βρόχινου νερού. Τα όμβρια ύδατα μπορούν με την ύπαρξη κατάλληλων υποδομών να μετατραπούν από καταστροφική μανία της φύσης σε εργαλείο γεωργικής ανάπτυξης και κάλυψης παραγωγικών αναγκών.

  1. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Η ύπαρξη και η φυσιογνωμία των τουριστικών πόρων και δραστηριοτήτων που διαθέτει μία περιοχή συνιστά σε μεγάλο βαθμό καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης προσδίδοντας σημαντικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Ο Δήμος Λοκρών διαθέτει ένα απαράμιλλης αξίας σύνολο τουριστικών και πολιτιστικών πόρων που μπορούν να προσδώσουν σε αυτόν μία εξόχως σημαντική περιβαλλοντική και πολιτισμική ταυτότητα, ικανή να αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω ανάπτυξή του.

Β. ΤΟΠΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ

ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ - ΑΝΕΡΓΙΑ

Σε ότι αφορά στη σύνθεση της απασχόλησης στα δύο φύλλα, στους άνδρες παρατηρείται ότι ο Οικονομικά Ενεργός Πληθυσμός ανέρχεται στο 59,2 % με 8,5 % ανέργους και ο μη Ενεργός Οικονομικά Πληθυσμός ανέρχεται στο 40,8 %.

Αντίστοιχα στις γυναίκες, το ποσοστό του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού είναι πολύ χαμηλότερο, στο 24,2 % με ποσοστό ανεργίας στο 14,15 %, ενώ ο μη Ενεργός Οικονομικά Πληθυσμός ανέρχεται στο 75,8 %.

Το ποσοστό απασχολούμενων (90,38%) είναι κοντά στα επίπεδα των τιμών της χώρας (88,98%), της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (87,76%) και του Νομού Φθιώτιδας (88,67%) . Το δε ποσοστό συμμετοχής των γυναικών στον απασχολούμενο πληθυσμό 24,2 % είναι πολύ χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά της χώρας (36,70%) , της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (37,00%) και του Νομού Φθιώτιδας (38,10%).

Σε ποιοτικό επίπεδο οι μισθωτοί αποτελούν το 50,17 % του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού, ενώ το 27% του Οικονομικά Ενεργού Πληθυσμού δουλεύει για δικό του λογαριασμό , το 10 % είναι «εργοδότες» και το 12,88 % είναι συμβοηθούντα και μη αμοιβόμενα μέλη.

Όσον αφορά στο ποσοστό ανεργίας 9,62 % , εμφανίζεται χαμηλότερο σε σχέση με το συνολικό ποσοστό της χώρας (11,10 %,) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (11,73%) και του Νομού Φθιώτιδας (11,33%), γεγονός που εξηγείται και αντισταθμίζεται σημαντικά από το μεγάλο ποσοστό μη Ενεργού Οικονομικά Πληθυσμού, ιδιαίτερα στις γυναίκες.

Το πρόβλημα της ανεργίας, αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο, για την χώρα, στις σημερινές συνθήκες ύφεσης με σημαντικότερες αιτίες τα χαμηλά επίπεδα προσφοράς εργασίας και την οικονομική κρίση, ιδιαίτερα για τους νέους.

Συμπερασματικά, η κλαδική διάρθρωση του οικονομικού ενεργά πληθυσμού και η περαιτέρω ανάλυσή της σε τομείς, μας σκιαγραφεί ένα παραγωγικό προφίλ του Δήμου Λοκρών , το οποίο έχει σαν κύριο χαρακτηριστικό τον προσανατολισμό του τόσο στον τριτογενή, όσο και τον πρωτογενή τομέα , με σχετική υστέρηση στον δευτερογενή, αλλά και συνολικότερα μας σκιαγραφεί έναν Δήμο με μικρή αξιοποίηση των πολλών και σημαντικών παραγωγικά και αναπτυξιακά δυνατοτήτων και ευκαιριών του.

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Η αναπτυξιακή φυσιογνωμία της περιοχής, όπως αυτή προκύπτει από τις πληθυσμιακές και δημογραφικές εξελίξεις, τις οικονομικές δραστηριότητες και την απασχόληση, τις ενδογενείς αναπτυξιακές δυνατότητες και τα τυχόν συγκριτικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον χαρακτηρίζεται από μία σημαντική δυναμική. Ειδικότερα, οι άξονες οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν την ώθηση για την αποτελεσματικότερη ανάπτυξη της περιοχής εκτιμάται ότι είναι οι παρακάτω:

  • Αγροτική ,κτηνοτροφική ανάπτυξη, αλιεία
  • Τουρισμός (Θερινός, Αγροτουρισμός , Ιαματικός, Πολιτιστικός)
  • Παραγωγή και τυποποίηση προϊόντων μεταποίησης και αγροτοδιατροφικού τομέα
  • Βελτίωση των υποδομών για την γενικότερη ανάπτυξη του τριτογενούς τομέα υπηρεσιών και εξυπηρέτησης.

Γ. ΣΥΝΟΠΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Στο παρόν κεφάλαιο γίνεται αναφορά στην εσωτερική δομή του Δήμου Λοκρών και περιγράφεται κατ’ αρχάς, η διοικητική του Οργάνωση σε ότι αφορά τις Υπηρεσιακές του μονάδες, τα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές του Επιχειρήσεις.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ

  1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Όργανα Διοίκησης του Δήμου

Σύμφωνα με τον ν. 3463/2006 «Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων» και τον ν.3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης» τα όργανα Διοίκησης των Δήμων είναι:

Α) Ο Δήμαρχος και οι Αντιδήμαρχοι ( ο Δήμος Λοκρών έχει 4 Αντιδημάρχους) . Ο Δήμαρχος είναι το εκτελεστικό όργανο του Δήμου. Οι Αντιδήμαρχοι καθορίζονται με απόφαση ορισμού του Δημάρχου και συνδράμουν στο έργο του.

Β) Το Δημοτικό Συμβούλιο ( ο Δήμος Λοκρών έχει 27μελές Δ.Σ. όπως προβλέπεται για Δήμους με πληθυσμό από 10.001 και έως 30.000 κατοίκων). Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει ή Γνωμοδοτεί για όλα τα θέματα που αφορούν τον Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Δημάρχου, της Οικονομικής Επιτροπής, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ή της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Γ) Η Οικονομική Επιτροπή (αποτελείται από τον Δήμαρχο και 6 μέλη).

Δ) Η Εκτελεστική Επιτροπή (συμμετέχουν ο Δήμαρχος και οι 4 Αντιδήμαρχοι)

Ε) Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής (αποτελείται από τον Δήμαρχο και 6 μέλη)

ΣΤ) Η Επιτροπή Διαβούλευσης (αποτελείται από τον/την Πρόεδρο του Δ.Σ. και   μέλη)

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Λοκρών, προβλέπονται οι εξής Υπηρεσίες:

Α: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΑΓΟΜΕΝΕΣ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

  1. Γενικός Γραμματέας
  2. Ιδιαίτερο Γραφείο Δημάρχου.
  3. Αυτοτελές Γραφείο Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων
  4. Νομική Υπηρεσία
  5. Αυτοτελές Τμήμα Διαφάνειας & Διοικητικής Βοήθειας
  6. Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, οργάνωσης και Πληροφορικής
  7. Αυτοτελές Τμήμα Δημοτικής Αστυνομίας
  8. Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης

Β: ΕΠΙΤΕΛΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

  1. Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού, Οργάνωσης και Πληροφορικής που περιλαμβάνει ειδικότερα τα παρακάτω γραφεία:

α) Γραφείο Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Οργάνωσης

β) Γραφείο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ)

 

Γ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

  1. Αυτοτελές Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης που περιλαμβάνει ειδικότερα τα παρακάτω γραφεία:

α) Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής

β) Γραφείο Ζωϊκής Παραγωγής

γ) Γραφείο Αλιείας

δ) Γραφείο Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων

ε) Γραφείο Απασχόλησης και Τουρισμού

Δ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ

  1. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:

α) Τμήμα Πολεοδομίας

β) Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

γ) Τμήμα Καθαριότητας και Ανακύκλωσης

δ) Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου

 

Ε: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

  1. Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού που περιλαμβάνει ειδικότερα τα παρακάτω γραφεία:

α) Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων

β) Γραφείο Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσι ας Υγείας

γ) Γραφείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Πολιτισμού

 

ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤ: ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

  1. Διεύθυνση Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:

α) Τμήμα Υποστήριξης Πολιτικών Οργάνων του Δήμου

β) Τμήμα Δημοτικής Κατάστασης, Ληξιαρχείου και Αλλοδαπών

γ) Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και Διοικητικής Μέριμνας

δ) Τμήμα Προϋπολογισμού, Λογιστηρίου και Προμηθειών

ε) Τμήμα Εσόδων, Περιουσίας και Ταμείου

στ) Τμήμα ΚΕΠ

  1. Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:

α) Τμήμα Τεχνικών Έργων

β) Τμήμα Ηλεκτρομηχανολογικών Έργων και Συγκοινωνιών

γ) Τμήμα Ύδρευσης – Αποχέτευσης

  1. Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:

α) Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας των φύλων

β) Τμήμα Παιδείας δια βίου μάθησης και Πολιτισμού

γ) Τμήμα Προστασίας και προαγωγής της Δημόσιας Υγείας

  1. Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας που περιλαμβάνει ειδικότερα τις παρακάτω διοικητικές ενότητες:

α) Τμήμα Καθαριότητας και ανακύκλωσης

β) Τμήμα Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας

γ) Τμήμα Σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ)

δ) Τμήμα Συντήρησης πρασίνου

ε) Τμήμα Υπηρεσιών Δόμησης

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Οι Αποκεντρωμένες Υπηρεσίες του Δήμου είναι εγκατεστημένες στην έδρα δημοτικών ενοτήτων, εξυπηρετούν τις δημοτικές / τοπικές κοινότητες της ενότητας και περιλαμβάνουν υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται διοικητικά σε αντίστοιχες Διευθύνσεις ή Τμήματα των Κεντρικών Υπηρεσιών του Δήμου.

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Α: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ τις Λιβανάτες

  1. ΚΕΠ.
  2. Γραφείο Διοικητικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη
  3. Γραφείο Οικονομικών Θεμάτων

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ τη Μαλεσίνα

  1. ΚΕΠ.
  2. Γραφείο Διοικητικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη
  3. Γραφείο Οικονομικών Θεμάτων

 

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ: ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕ ΕΔΡΑ το Μαρτίνο

  1. ΚΕΠ.
  2. Γραφείο Διοικητικών Θεμάτων και Εξυπηρέτησης του Πολίτη
  3. Γραφείο Οικονομικών Θεμάτων

 

  1. ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Στον Δήμο Λοκρών υφίστανται τα παρακάτω Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ):

Α) ΝΠΔΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Τα Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία ΚΑΠΗ Αταλάντης, Παιδικός Σταθμός Δήμου Αταλάντης, Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στο ΤΔ Τραγάνας του Δήμου Αταλάντης, Κέντρο Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ) στο ΤΔ Εξάρχου του Δήμου Αταλάντης, ΚΑΠΗ στο Δήμο Δαφνουσίων, Βρεφονηπιακός Σταθμός Λιβανατών Δήμου Δαφνουσίων, Κέντρο Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Μαλεσίνας, ΚΑΠΗ Δήμου Οπουντίων - ΔΔ Μαρτίνου, ΚΑΠΗ Δήμου Οπουντίων - ΔΔ Λάρυμνας και Παιδικός σταθμός δημοτικού διαμερίσματος Λάρυμνας Δήμου Οπουντίων συγχωνεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του Ν. 3852/2010, και συστήνεται νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στο Δήμο Λοκρών με την επωνυμία «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη στο Δήμο Λοκρών»

Ειδικότερα σκοποί του είναι η παροχή υπηρεσιών στους τομείς:

Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η αξιολόγηση και η έρευνα ανάπτυξης ενεργειών Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, και ενδεικτικά:

-Πρόληψη βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών προβλημάτων των ηλικιωμένων

-Διαφώτιση και η συνεργασία του ευρύτερου κοινού και του κοινωνικού συνόλου

-Έρευνα σχετικών θεμάτων με του ηλικιωμένους

-Καθημερινή φύλαξη, φροντίδα, ημερήσια διατροφή, διαπαιδαγώγηση και ψυχαγωγία νηπίων εργαζομένων γονέων, η πολύπλευρη νοητική, συναισθηματική, κοινωνική, ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών, η προπαρασκευή τους για τη φυσική μετάβασή τους από την οικογενειακή ζωή στο σχολικό περιβάλλον

-Προγράμματα Βοήθειας στο Σπίτι και Μονάδων Κοινωνικής Μέριμνας

-Λειτουργία Κέντρου Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων

-Λειτουργία & Δημιουργία Παιδικών, Βρεφικών, Βρεφονηπιακών   Σταθμών και Παιδικών Κοινωνικών Κέντρων

-Λειτουργία ΚΔΑΠ

-Λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Εφήβων και Ατόμων με Αναπηρία

-Λειτουργία ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης Ατόμων με Αναπηρία.

-Δραστηριότητες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, πρόληψης και ιατροκοινωνικών υπηρεσιών

- Παροχή των ανωτέρω υπηρεσιών σε ασφαλιστικούς οργανισμούς μέσω της υπογραφής σχετικών συμβάσεων

-Λειτουργία Δημοτικού Ιατρείου και Δημοτικού Φαρμακείου

-Λειτουργία & Ανάπτυξη δικτύου εθελοντών & αλληλεγγύης

-Διοργάνωση τμημάτων και δραστηριοτήτων σε θέματα πολιτισμού, περιβάλλοντος και ψυχαγωγίας

-Παροχή Συμβουλευτικών και Συνοδευτικών Υπηρεσιών σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες και σε ανέργους

-Συμβουλευτική για την Απασχόληση και την Επιχειρηματικότητα

-Διοργάνωση προγραμμάτων συμμετοχής παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις

Β) ΝΠΔΔ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

 

Τα Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Δημοτική Φιλαρμονική Αταλάντης, Κωνσταντίνειο Πνευματικό Κέντρο Αταλάντης, Αθλητικός Οργανισμός Αταλάντης, Δημοτικό Στάδιο Αταλάντης, Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο Μαλεσίνας (Δ.Α.Κ.Ε.Μ), Πολιτιστική Εστία Δήμου Μαλεσίνας (ΠΕΔΗΜ), Κοινοτική Βιβλιοθήκη Μαρτίνου, Κοινοτική Βιβλιοθήκη Λαρύμνης, Δημοτικό Ωδείο Οπουντίων και Πολιτιστικός και Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Οπουντίων συγχωνεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 103 του Ν. 3852/2010, και συστήνεται νέο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου στο Δήμο Λοκρών με την επωνυμία «Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου για τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό στο Δήμο Λοκρών»

Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι ο σχεδιασμός, η υλοποίηση, η αξιολόγηση και η έρευνα ανάπτυξης ενεργειών Πολιτισμού και Αθλητισμού και ενδεικτικά:

  • Η λειτουργία σχολείου (Ωδείου) μουσικών και καλλιτεχνικών σπουδών για τη διδασκαλία μουσικής.
  • Η πραγματοποίηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και η συμμετοχή της σε αυτές.
  • Η δημιουργία και λειτουργία πολιτιστικών υποδομών.
  • Η στήριξη και διάδοση της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας, ατομικής και συλλογικής
  • Η ανάδειξη όλων των πολιτιστικών-πολιτισμικών χαρακτηριστικών της περιοχής και η καταγραφή και διάδοση της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.
  • Η διάδοση και η ανάπτυξη της καλλιτεχνικής παιδείας (διδασκαλία χορού, ρυθμικής, θεάτρου, ζωγραφικής, φωτογραφίας και οποιουδήποτε είδους τέχνης).
  • Η δημιουργία και λειτουργία θερινού ή χειμερινού κινηματογράφου.
  • Η δημιουργία και λειτουργία ανοικτού και κλειστού θεάτρου.
  • Η δημιουργία θεσμών προώθησης του βιβλίου (εκθέσεις, βιβλιοθήκες, κτλ).
  • Η ανάπτυξη συνεργασίας με πολιτιστικούς, κοινωνικούς και αθλητικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η αξιοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων και μέτρων.
  • Η πληροφόρηση του κοινού με κάθε πρόσφορο μέσο για τις πολιτιστικές δραστηριότητες στο Δήμο
  • Η δημιουργία και λειτουργία αθλητικών υποδομών, όπως γηπέδων, γυμναστηρίων, χώρων αθλοπαιδιών.
  • Η στήριξη και διάδοση των αθλητικών ιδεών και του ολυμπιακού πνεύματος και η προώθηση της αθλητικής παιδείας.
  • Η συνεισφορά στην εμπέδωση και διάδοση της ολυμπιακής ιερής εκεχειρίας.
  • Η πραγματοποίηση εσόδων που θα διατίθενται για τη βελτίωση και επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης καθώς και για την εκτέλεση κοινωφελών έργων στην περιοχή.
  • Η πραγματοποίηση επενδύσεων για την ευρύτερη ανάπτυξη του Δήμου.
  • Η διάδοση και η ανάπτυξη του αθλητισμού και η δημιουργία αθλητικών τμημάτων.
  • Η προβολή, η ανάπτυξη και διάδοση όλων των αθλημάτων με τη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων καθώς και τη διοργάνωση ημερίδων και συνεδρίων.
  • Η ανάπτυξη συνεργασίας με αθλητικούς, κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • Η αξιοποίηση εθνικών, ευρωπαϊκών και άλλων προγραμμάτων και μέτρων.
  • Η εκμετάλλευση αναψυκτηρίων και κυλικείων στους αθλητικούς χώρους
  • Η πληροφόρηση του κοινού με κάθε πρόσφορο μέσο για τις αθλητικές δραστηριότητες στο Δήμο.
  • Η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την προώθηση των δραστηριοτήτων του νομικού προσώπου.

Γ) ΝΠΔΔ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης, συστάθηκε με την με αριθμ. 43/1985 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αταλάντης. Ο σκοπός, οι πόροι και η διοίκηση του ορίστηκαν με την με αριθμ. ΕΣ 9295/1985 απόφαση του Νομάρχη Φθιώτιδας (ΦΕΚ 320Β-24.5.1985) η οποία τροποποιήθηκε με την με αριθμ.11451/2006 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Στερεάς Ελλάδας (ΦΕΚ 1072/7.8.2006), ως προς τη νομική μορφή του, το σκοπό, τους πόρους, τη διοίκηση, τη θητεία των μελών του και την εκπροσώπησή του στα δικαστήρια και σε κάθε άλλη αρχή. Με την υπ’ αριθμ. 7/89/2011 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λοκρών αποφασίσθηκε η διατήρηση του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου ως αυτοτελούς με την επωνυμία «Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης Δήμου Λοκρών» .

Στο αριθ. 2523 Φ.Ε.Κ. 14-9-2012 δημοσιεύτηκε η διατήρηση ως αυτοτελούς Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης Δήμου Λοκρών.

Σκοπός του Νομικού Προσώπου είναι γενικώς η διάδοση της μουσικής, η πολιτιστική ανάπτυξη των κατοίκων του Δήμου και η ψυχαγωγία τους καθώς και η ίδρυση και προβολή των χορωδιών.

Δ) ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

 

Το παραπάνω Ν.Π.Δ.Δ. προέκυψε τον Μάιο του 2011 από την συγχώνευση οκτώ φορέων των πρώην Δήμων που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Λοκρών (Σχολικές Επιτροπές), με σκοπό την υλοποίηση της Πολιτικής του Δήμου Λοκρών στους τομείς Παιδείας και Διαχείρισης των Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα σκοποί του είναι   :

α) Η διαχείριση των πιστώσεων που της διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας (θέρμανση, φωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, τηλέφωνο, διαδίκτυο, αγορά αναλωσίμων υλικών κ.λπ.) των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών.

β) η επιμέλεια για την καθαριότητα και την υγιεινή των σχολικών μονάδων και η αμοιβή των καθαριστριών.

γ) η εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών και του κάθε είδους εξοπλισμού τους.

δ) η εισήγηση προς την αρμόδια διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για τον εφοδιασμό των σχολικών μονάδων του Δήμου Λοκρών με έπιπλα και εξοπλισμό κάθε είδος από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και με βιβλία για τις σχολικές βιβλιοθήκες από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ε) η διαχείριση των εσόδων από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων.

ζ) η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών.

Ε) ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ

Το παραπάνω Ν.Π.Δ.Δ. προέκυψε τον Μάιο του 2011 από την συγχώνευση είκοσι τεσσάρων φορέων των πρώην Δήμων που απαρτίζουν τον νέο Δήμο Λοκρών, (Σχολικές Επιτροπές) με σκοπό την υλοποίηση της Πολιτικής του Δήμου Λοκρών στους τομείς Παιδείας και Διαχείρισης των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα σκοποί του είναι   :

α) Η διαχείριση των πιστώσεων που της διατίθενται για την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας (θέρμανση, φωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, τηλέφωνο, διαδίκτυο, αγορά αναλωσίμων υλικών κ.λπ.) των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών.

β) η επιμέλεια για την καθαριότητα και την υγιεινή των σχολικών μονάδων και η αμοιβή των καθαριστριών.

γ) η εκτέλεση έργων για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών και του κάθε είδους εξοπλισμού τους.

δ) η εισήγηση προς την αρμόδια διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τον εφοδιασμό των σχολικών μονάδων του Δήμου Λοκρών με έπιπλα και εξοπλισμό κάθε είδος από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων και με βιβλία για τις σχολικές βιβλιοθήκες από το αρμόδιο Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.

ε) η διαχείριση των εσόδων από την ενδεχόμενη εκμετάλλευση των σχολικών κυλικείων.

ζ) η λήψη κάθε άλλου μέτρου που κρίνεται αναγκαίο για τη στήριξη της διοικητικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Λοκρών.

  1. ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

 

Α. ΕΙΔΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ

Σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ. Ορίζονται οι ακόλουθες θέσεις ειδικού προσωπικού:

Ορίζονται οι ακόλουθες θέσεις ειδικού προσωπικού:

(α) Μία (1) θέση Γενικού Γραμματέα.

(β) τέσσερις (4) θέσεις Ειδικών Συμβούλων ή Ειδικών Συνεργατών ή Επιστημονικών Συνεργατών.

Β. ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ

  1. Οι θέσεις του μονίμου προσωπικού του Δήμου διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:

Α. Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ).

Β. Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).

Γ. Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ).

Δ. Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ).

Σύμφωνα με τον Ο.Ε.Υ. του Δήμου Λοκρών οι Οργανικές Θέσεις Μονίμων Υπαλλήλων ανέρχονται σε 45 ΠΕ, 24 ΤΕ, 64 ΔΕ, 65 ΥΕ.

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 ,οι Υπηρεσίες του Δήμου Λοκρών στελεχώνονται από συνολικό Προσωπικό   87 μονίμων Υπαλλήλων ως εξής:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ   ΕΠΙΠΕΔΟ

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

18

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

5

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

38

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

26

           Σ   Υ Ν Ο   Λ Ο

87

Γ. ΘΕΣΕΙΣ ΜΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΑΟΡΙΣΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Σύμφωνα με στοιχεία του 2019 ,οι Υπηρεσίες του Δήμου Λοκρών στελεχώνονται από συνολικό Προσωπικό 18   Υπαλλήλων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου ως εξής:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ   ΕΠΙΠΕΔΟ

ΣΥΝΟΛΟ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

         -

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

           1

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

           5

ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ   ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

         12

 

           Σ   Υ Ν Ο   Λ Ο

         18

 

 

  1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Συνοπτικά τα οικονομικά στοιχεία του Δήμου Λοκρών όπως προκύπτουν από την Οικονομική κατάσταση Απολογισμού Γ΄ Τριμήνου.

  1. A) Έξοδα και Πληρωμές

Κ.Α. Εξόδων

ΕΞΟΔΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Γ' ΤΡΙΜΗΝΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α' ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩ

60

Αμοιβές και έξοδα προσωπικού

2.508.528,02

1.772.566,30

1.093.978,20

61,62

Αμοιβές και παροχές τρίτων

2.009.857,06

1.546.029,66

1.065.900,60

63,64

Φόροι-τέλη, λοιπά γενικά έξοδα

493.301,26

327.456,47

230.314,38

651

Τοκοχρεολύσια δανείων

0,00

0,00

0,00

66

Προμήθειες - Αναλώσεις υλικών

493.417,00

281.555,72

166.391,49

67,68

Μεταβιβάσεις σε τρίτους, λοιπά έξοδα

1.002.231,51

544.019,57

372.389,21

81

Πληρωμές για υποχρεώσεις Π.Ο.Ε

1.569.191,52

359.641,99

316.617,19

82,85

Λοιπές αποδόσεις και προβλέψεις

18.418.056,98

842.753,92

513.558,20

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

     

71

Αγορές

127.683,92

6.105,83

4.109,43

73

Έργα

12.187.290,75

561.898,63

100.298,09

74

Μελέτες

13.080,11

9.980,00

4.990,00

75

Συμμετοχή σε επιχειρήσεις

0,00

0,00

0,00

652

Τοκοχρεολύσια δανείων επενδύσεων

275.300,00

222.753,34

148.500,26

9111

Αποθεματικό

488,29

0,00

0,00

 

Σύνολο εξόδων και πληρωμών

39.098.426,42

6.474.761,43

4.017.047,05

Β) Έσοδα και εισπράξεις

ΚΩΔΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ

ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙΣ

ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΣΕ ΕΥΡΩ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Γ’ ΤΡΙΜΗΝΟΥ     ΣΕ ΕΥΡΩ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α’ ΕΞΑΜΗΝΟΥ ΣΕ ΕΥΡΩ

0

Τακτικά έσοδα

4.679.002,00

2.909.440,69

1.707.178,69

1

(πλην 13)

Έκτακτα έσοδα

(πλην επιχορηγήσεις για επενδ.)

5.621.450,20

897.718,91

761.944,35

2

Έσοδα παρελθόντων ετών που

βεβαιώνονται για πρώτη φορά

869.612,53

728.658,08

542.394,05

31

Εισπράξεις από

Δάνεια

0,00

0,00

0,00

32

Εισπρακτέα υπόλοιπα από

βεβαιωθέντα έσοδα

κατά τα παρελθόντα έτη

17.539.777,49

353.184,35

226.876,91

4

Εισπράξεις υπέρ Δημοσίου,

Ασφ. Φορέων και Τρίτων

1.715.040,09

903.221,15

598.787,60

5

Χρηματικό υπόλοιπο προηγ. έτους

75.555,68

75.555,68

75.555,68

13

Επιχορηγήσεις για επενδύσεις

8.597.988,43

760.626,00

424.190,00

 

Σύνολο πόρων

39.098.426,42

6.628.404,86

4.336.927,28

Κεφάλαιο 1.2 Αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης

1.2.1 Αξιολόγηση του εξωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου Λοκρών

 

Οι αρμοδιότητες των ΟΤΑ, όπως αυτές ορίζονται με το άρθρο 75 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και το ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης», ομαδοποιούνται στους ακόλουθους τρεις θεματικούς τομείς.

  1. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής
  2. Κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός
  3. Τοπική οικονομία και απασχόληση

Κάθε θεματικός τομέας περιλαμβάνει θέματα τοπικής ανάπτυξης που αντιστοιχούν στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ, στα οποία εντοπίζονται προβλήματα και περιορισμοί, δυνατότητες και ευκαιρίες και αναδεικνύονται τα κρίσιμα ζητήματα τοπικής ανάπτυξης. Τα θέματα τοπικής ανάπτυξης που θα αναλυθούν καθορίστηκαν, συνεκτιμώντας :

  • Τις αρμοδιότητες του Δήμου Λοκρών
  • Τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες του
  • Τα θεματικά αντικείμενα δραστηριοποίησης των υφιστάμενων υπηρεσιών και των Νομικών Προσώπων του
  • Τις κατευθύνσεις της Δημοτικής Αρχής και τις προτεραιότητες που αποτυπώνονται στο προεκλογικό της πρόγραμμα
  • Τις εθνικές και περιφερειακές αναπτυξιακές προτεραιότητες

Ειδικότερα:

 

  1. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής:

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες & Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Φυσικό περιβάλλον

Μόλυνση

Φυσικό κάλλος

Παραλιακό μέτωπο

Έργα προστασίας και ανάδειξης φυσικού πλούτου

Ανάπλαση και ενοποίηση παραλιακού μετώπου

Αναβάθμιση και επέκταση μαρίνας

Διαμόρφωση εμπορικού λιμένα

Προληπτικές δράσεις δασοπυρόσβεσης

Προστασία θαλάσσιας μόλυνσης

Αναβάθμιση του παράκτιου υγροβιότοπου και συνεχής καθαρισμός λίμνης και παραλίμνιου πάρκου.


Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Οικιστικό περιβάλλον

Ανεπίκαιρες βασικές μελέτες

Πολεοδομικές μελέτες

Νέος πολεοδομικός σχεδιασμός

Τροποποίηση χρήσεων γης

Εξασφάλιση νέου δημόσιου χώρου

Επανοικειοποίηση δημόσιου χώρου

Αστικό και περιαστικό πράσινο

Ανισοκατανομή αστικού πρασίνου

 

Διαμόρφωση και δικτύωση υφιστάμενων χώρων πράσινο

Θεσμοθέτηση και επανοικειοποίηση αστικού και περιαστικού πρασίνου

Ύδρευση

Παλιό και κακοσυντηρημένο δίκτυο

Ποιότητα σωληνώσεων

 

Βελτίωση λειτουργίας δικτύου ύδρευσης

Έλεγχος ποιότητας του νερού

Άρδευση

Έλλειψη υποδομών

 

Δημιουργία εκσυχρονισμένου

Δικτύου άρδευσης

 

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Όμβρια ύδατα

Μη ενοποιημένα δίκτυα όμβριων υδάτων

Δίκτυα όμβριων υδάτων σε κάποιες ΔΕ

Ολοκλήρωση και συντήρηση του δικτύου απορροής όμβριων υδάτων

Κεντρικό δίκτυο όμβριων υδάτων

Διοχέτευση ομβρίων υδάτων σε δεξαμενές για χρήση στη γεωργία, την κτηνοτροφία

Στερεά απόβλητα

Μεγάλος όγκος απορριμμάτων

Αντικειμενικές δυσκολίες στο σύστημα αποκομιδής (μεγάλη έκταση του Δήμου-χωροθέτηση κάδων)

Ανεξέλεγκτηρίψη μπαζών

Σταθεροποίηση του όγκου των απορριμμάτων

Εφαρμογή νέων τεχνολογιών στην οργάνωση της αποκομιδής

Λειτουργία ΧΥΤΑ

Επέκταση   εφαρμογής όλων των συστημάτων ανακύκλωσης

Δράσεις ενημέρωσης -ευαισθητοποίησης

Υγρά απόβλητα

Ανεξέλεγκτες αποχετεύσεις

 

Κατασκευή αποχετευτικών αγωγών

Κέντρα βιολογικού καθαρισμού

 

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Υπαίθριοι κοινόχρηστοι χώροι

Αποσπασματική παρουσία

Ελλιπή εξυπηρέτηση στο νότιο και δυτικό τμήμα

Δυσκολία πρόσβασης ΑμεΑ και ΕΑ

Έλλειψη δημόσιων εγκαταστάσεων υγιεινής

 

Διαμόρφωση και δικτύωση υφιστάμενων χώρων,

Θεσμοθέτηση και επανοικειοποίηση κοινόχρηστων χώρων

Αντιπλημμυρική προστασία

Φυσικές καταστροφές

Περιοχές με αυξημένη τρωτότητα σε πλημμυρικά φαινόμενα

Κατασκευή αντιπλημμυρικών αγωγών

Έργα αναμόρφωσης χειμάρρων

Πρόληψη και αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Δημοσιοποίηση σχεδίων δράσης

Ενημέρωση-συμμετοχή του πολίτη

 

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Οδικό δίκτυο

Προβληματικό αγροτικό οδικό δίκτυο

Έλλειψη κατακόρυφης και οριζόντιας σήμανσης

Απουσία σχεδιασμού αξόνων κίνησης πεζών

Πυκνές συγκεντρώσεις δραστηριοτήτων (παραλιακοί οικισμοί)

Έλλειψη περιφερειακών δρόμων στους οικισμούς

 

ΠΑΘΕ

Ικανοποιητικό αστικό οδικό δίκτυο

Ανάπτυξη και διαμόρφωση οδικού δικτύου και του δικτύου κίνησης των πεζών

Κυκλοφοριακές μελέτες

Δημιουργία περιφερειακών δρόμων στους οικισμούς όπου κρίνεται αναγκαίο για διευκόλυνση μετακίνησης βαριών οχημάτων και γεωργικών μηχανημάτων

Χρήση πινακίδων μεταβλητού ορίου ταχύτητας και συσκευές ενημέρωσης του ορίου ταχύτητας σε κάθε είσοδο των Δ.Δ. του Δήμου Λοκρών

Βελτίωση οδοσήμανσης, ονοματοδοσίας και αρίθμησης εσωτερικού δημοτικού οδικού δικτύου

 

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Συγκοινωνία

Συχνότητα δρομολογίων και γεωγραφική κάλυψη

ΠΑΘΕ

ΚΤΕΛ

Συγκοινωνιακή μελέτη

Βελτίωση συγκοινωνίας

Ανάπτυξη διαδημοτικής συγκοινωνίας

Εξειδικευμένα προγράμματα διαχείρισης της κινητικότητας των μαθητών στα σχολεία

 

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Φυσικοί πόροι

Απουσία συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας σε δημόσια κτίρια

Ενεργοβόρο σύστημα αποκομιδής απορριμμάτων

Υλοποίηση προγραμμάτων ανακύκλωσης πλαστικού, αλουμινίου, χαρτιού και οργανικών απορριμμάτων

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Πολιτική εξοικονόμησης νερού από το Δήμο

Δίκτυο δημοτικών γεωτρήσεων και δεξαμενών για άρδευση πάρκων

Χρήση ηλιακών θερμοσίφωνων

Μείωση όγκου απορριμμάτων

Ανακύκλωση

Εξοικονόμηση νερού

Εξοικονόμηση ενέργειας

Αξιοποίηση ΑΠΕ

Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων

 

  1. Κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα

& Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Κοινωνική πολιτική

Χωρική ανισοκατανομή κοινωνικών υποδομών

ΚΑΠΗ

Βοήθεια στο Σπίτι

Παιδικοί Σταθμοί

Κέντρο Υγείας

Νέες κοινωνικές υπηρεσίες

Βελτίωση υφιστάμενων κοινωνικών υπηρεσιών

Στήριξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων

Ανάπτυξη δικτύου εθελοντών

Παιδεία

Ανεπάρκεια σχολικών αιθουσών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Χωρική ανισοκατανομή υποδομών εκπαίδευσης

Ελλείψεις υποδομών εκπαίδευσης

Σχολικές μονάδες σε πρωινό κύκλο

Κατασκευή νέων σχολείων

Βελτίωση υποδομών

Σχολείο πόλος παιδείας, πολιτισμού και αναβαθμισμένου φυσικού περιβάλλοντος

 

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Πολιτισμός

   

Κατασκευή νέων   υποδομών πολιτισμού

Ενίσχυση συμμετοχής των πολιτών σε πολιτιστικές δραστηριότητες

Αθλητισμός

   

Κατασκευή, επέκταση και εκσυχρονισμός εγκαταστάσεων ήπιου ναυταθλητισμού

ΜαζικόςΑθλητισμός

 

  1. Τοπική οικονομία και απασχόληση

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Επιχειρηματικότητα

Μείωση ατομικών επιχειρήσεων

Μικρό μέγεθος επιχειρήσεων

Τοπική αγορά που αφορά στην εξυπηρέτηση καθημερινών αναγκών

Τουρισμός

Κατασκευή και λειτουργία κτηνοτροφικών πάρκων

Δημιουργία ΒΙΟ.ΠΑ

Στήριξη τοπικών επιχειρήσεων

Πληροφόρηση για δυνατότητες επιχειρηματικής ανάπτυξης

Ανάδειξη κοινωνικής οικονομίας

Απασχόληση

Αύξηση ανεργίας νέων και γυναικών

Εντυπωσιακή αύξηση του οικονομικά ενεργού πληθυσμού

 

Εντυπωσιακή αύξηση των οικονομικά ενεργών γυναικών

Μείωση ανεργίας νέων και γυναικών

Προώθηση της απασχόλησης

Ενίσχυση-βελτίωση προσόντων ανθρώπινου δυναμικού

 

Θέματα τοπικής ανάπτυξης

Προβλήματα & Περιορισμοί

Δυνατότητες &

Ευκαιρίες

Κρίσιμα ζητήματα

Τοπική οικονομία

 

Μεγάλο δίκτυο μικρών τοπικών επιχειρήσεων

Δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών

Προσέλκυση έργων αναπτυξιακού ενδιαφέροντος

Προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα διαχείρισης της παραθαλάσσιας ζώνης

Ενίσχυση ψηφιακών υποδομών

 

Η παραπάνω αξιολόγηση του εξωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου Λοκρών, και η ανάδειξη των κρίσιμων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης, οδηγεί και στις εξής επισημάνσεις:

Α. Περιβάλλον και ποιότητα ζωής

  • Κρίνεται αναγκαίος ο σχεδιασμός σημαντικών έργων προστασίας και ανάδειξης του φυσικού πλούτου
  • Ανάπτυξη ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες τεχνολογίες, το κόστος και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής (μεγάλη έκταση κλπ)
  • Βελτίωση και αξιοποίηση κοινόχρηστων χώρων
  • Ιεράρχηση των σημαντικών πολεοδομικών ζητημάτων στο σύνολο του Δήμου και στοχοθέτηση επίλυσης αυτών.
  • Μέτρηση και αντιμετώπιση της ρύπανσης
  • Βελτίωση του αγροτικού οδικού δικτύου και συντήρηση του αστικού οδικού δικτύου
  • Έργα ανάπλασης και βελτίωσης προσβασιμότητας

Β. Κοινωνική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός

  • Αντιμετώπιση ελλείψεων σε υποδομές Βρεφονηπιακής φροντίδας και χωρικής ανισοκατανομής κοινωνικών υποδομών.
  • Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
  • Δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης, θεσμοθέτηση μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων-αναβίωση ιστορίας του τόπου.
  • Προσέλκυση πολιστικών και αθλητικών γεγονότων για την ανάδειξη και αξιοποίηση ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και μακροχρόνιο σχεδιασμό με στόχευση την εκλκυστικότητα του Δήμου ως πολιτιστικού προορισμού και την προσέλκυση τουριστών.
  • Στήριξη πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων με κριτήριο τη μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στον τομέα του πολιτισμού και αθλητισμού (με έμφαση στον ναυταθλητισμό)

Γ. Τοπική Οικονομία και Απασχόληση

  • Δημιουργία πλέγματος εναλλακτικών και αλληλοϋποστηριζόμενων μορφών τουρισμού
  • Προβολή επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και παραδοσιακών προϊόντων
  • Παροχή ενημέρωσης στις υφιστάμενες επιχειρήσεις και στους υποψήφιους επενδυτές για τα προγράμματα ενίσχυσης μέσω της Ε.Ε. σε συνεργασία με τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.
  • Ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενημέρωση και την εκπαίδευση των παραγωγών σε θέματα τυποποίησης και πιστοποίησης προϊόντων και τα οφέλη που προκύπτουν από αυτές τις διαδικασίες.
  • Δημιουργία Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης
  • Στήριξη βιολογικών καλλιεργειών
  • Οργάνωση αλιείας

1.2.1 Αξιολόγηση του Ο.Τ.Α. και των Υπηρεσιών του

Στο τμήμα αυτό του παρόντος, πραγματοποιείται αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου Λοκρών και των Νομικών Προσώπων του και γίνεται εντοπισμός των κρίσιμων ζητημάτων εσωτερικής ανάπτυξης.

ΤΟΜΕΑΣ

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ & ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Προβλήματα/ ανάγκες

Δυνατότητες

Ελλείψεις στην αξιοποίηση ΤΠΕ

Απουσία συστήματος καταγεγραμμένων εσωτερικών διαδικασιών

Ενίσχυση μηχανισμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών

Ενίσχυση γραφείου κίνησης οχημάτων

Νέος ΟΕΥ

Πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ και δημοτική ιστοσελίδα

Συνεργασία αιρετών και στελεχών

Συνεργασία με Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όμορους δήμους

ΝΠΔΔ  

 

Περιορισμοί

Ευκαιρίες

Γραφειοκρατικές διαδικασίες στον τομέα των προμηθειών

Απουσία εθνικής πολιτικής σε τομείς όπως το περιβάλλον, καθαριότητα, προστασία δημόσιας υγείας και κοινωνική πρόνοια

Νέες αποκεντρωμένες αρμοδιότητες των ΟΤΑ χωρίς απαιτούμενους ανθρώπινους και υλικοτεχνικούς πόρους  

Δυνατότητες ανάπτυξης συνεργασιών με όμορους δήμους

Δυνατότητες ανάπτυξης τοπικών, εθνικών και ευρωπαϊκών   δικτύων

Τεχνικό Πρόγραμμα

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα

Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης

Προληπτικός Έλεγχος Δαπανών

Απόθεμα εθελοντισμού  

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

ΚΤΙΡΙΑΚΗ ΥΠΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Προβλήματα/ ανάγκες

Δυνατότητες

 Προσβασιμότητα δημοτικών υπηρεσιών

Αξιοσημείωτο απόθεμα δημοτικών κτιρίων

Σημαντικές επενδύσεις σε ΤΠΕ

Ικανοποιητική στελέχωση

Περιορισμοί

Ευκαιρίες

 Νομοθετικό πλαίσιο περιορισμού των προσλήψεων

Πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» ΕΣΠΑ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Προβλήματα/ανάγκες

Δυνατότητες

Προβλήματα στην καθημερινή παρακολούθηση του συνόλου της οικονομικής εικόνας του Δήμου (οφειλές δημοτών, οφειλές δήμου κλπ)

Αδυναμία παρακολούθησης οικονομικών δεικτών και ανάλυσης οικονομικών δεδομένων

Ανάγκη ορθότερου σχεδιασμού και συντονισμού του μηχανισμού είσπραξης εσόδων

 Στελεχωμένη οικονομική υπηρεσία

Περιορισμοί

Ευκαιρίες

 Μείωση δημοσίων επιχορηγήσεων με ταυτόχρονη αύξηση αρμοδιοτήτων

Ανελαστικές δαπάνες

Καθυστερήσεις σε χρηματοδοτήσεις ΣΑΤΑ

Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» 

Αξιοποίηση δημοτικής ακίνητης περιουσίας

Εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα

Η παραπάνω αξιολόγηση του εσωτερικού περιβάλλοντος του Δήμου Λοκρών, ανέδειξε τις εξής επισημάνσεις:

  • Ο νέος ΟΕΥ αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ανασυγκρότησης και αναδιάρθωσης του συνόλου της διοικητικής λειτουργίας του Δήμου, με στόχο την πλήρη διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των υπηρεσιών.
  • Με στόχο την πληρέστερη και ευκολότερη εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη και εισάγοντας υπηρεσίες πληροφορικής, που ακόμα λείπουν από πολλά χωριά, πρέπει να οργανωθεί ένα σύγχρονο δίκτυο υποστήριξης και εξυπηρέτησης του πολίτη για την ουσιαστική απλοποίηση όλων των διαδικασιών , είτε πρόκειται για ένα απλό αίτημα, είτε για την έκδοση μίας άδειας λειτουργίας.
  • Ενίσχυση και αναβάθμιση των εσωτερικών διαδικασιών και των προσφερόμενων υπηρεσιών προς το δημότη με γνώμονα την αξιοποίηση ΤΠΕ, την παροχή υπηρεσιών μίας στάσης και την εισαγωγή αμφίδρομης επικοινωνίας δήμου-πολιτών.
  • Στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας
  • Στελέχωση επιτελικής μονάδας με αρμοδιότητες προγραμματισμού, οργάνωσης και πληροφορικής
  • Σχεδιασμός και εισαγωγή διαδικασιών προγραμματισμού και στοχοθέτησης ώστε να ενισχυθεί η παραγωγικότητα.
  • Σχεδιασμός διατμηματικής παρακολούθησης της υλοποίησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος.
  • Ανάγκη καλύτερης διαχείρισης και αξιοποίησης των εξειδικευμένων προσόντων του προσωπικού με συμμετοχή σε ομάδες εργασίας και/ή επιτροπές έργου.
  • Απόκτηση εξειδικευμένου λογισμικού, συνεχής αναβάθμιση βασικού εξοπλισμού σε Η/Υ και νέες εφαρμογές λογισμικού με στόχο τη βελτίωση της αποδοτικότητας του δήμου και την παρακολούθηση του παραγόμενου έργου.
  • Αξιοποίηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
  • Ολοκλήρωση καταγραφής και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών βεβαίωσης και ενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης οφειλών προς το Δήμο.
  • Εφαρμογή σύγχρονων εργαλείων παρακολούθησης ανάλυσης των οικονομικών μεγεθών του δήμου και προβλέψεις δαπανών και εσόδων.
  • Ενίσχυση των διαδημοτικών συνεργασιών.
  • Ωρίμανση και ένταξη σημαντικών έργων σε χρηματοδοτούμενους πόρους του ΕΣΠΑ, ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας κλπ.

 

Κεφάλαιο 1.3 Καθορισμός της στρατηγικής του Δήμου

Στο παρόν κεφάλαιο καθορίζονται οι προτεραιότητες της στρατηγικής του Δήμου Λοκρών για το διάστημα 2020-2023, διασυνδέοντας την προγραμματική αποτύπωση του οράματος της δημοτικής αρχής με τους επιμέρους άξονες και τα μέτρα του στρατηγικού σχεδίου της. Η διατύπωση των κατευθυντήριων πολιτικών επιλογών μετουσιώνεται σε επί μέρους αναφορές (άξονες και μέτρα) επιτρέποντας όχι μόνο την αποσαφήνιση των κυριότερων αξόνων δράσης, αλλά και περαιτέρω κάθε απαιτούμενο έλεγχο και ανατροφοδότηση των επιλογών μέσω της διαδικασίας της κοινωνικής διαβούλευσης, τόσο ως μία συνεχή διεργασία διαλόγου, όσο και μέσα από τις συντεταγμένες και θεσμοθετημένες διαδικασίες.

Στη συνέχεια πραγματοποιείται σε ξεχωριστές υπό-ενότητες ιδιαίτερη αναφορά στα παραπάνω στοιχεία. Συγκεκριμένα η ενότητα 1.2.1 αναφέρεται «στο όραμα και τις αρχές του Δήμου», η 1.2.2 στη «Στρατηγική» και η 1.2.3 «στους άξονες, τα μέτρα και τους στόχους του παρόντος στρατηγικού σχεδίου».

 

1.3.1 Το όραμα και οι αρχές του Δήμου

Η αποστολή κάθε ΟΤΑ αποτυπώνεται στον καταστατικό του χάρτη (ν. 3852/2010 «Πρόγραμμα Καλλικράτης») όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ως «η διακυβέρνηση των τοπικών υποθέσεων και η παροχή δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών για την ικανοποίηση αναγκών των κατοίκων και των τοπικών φορέων, με απώτερο σκοπό τη βιώσιμη κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής του». Η ικανοποίηση της αποστολής του Δήμου Λοκρών πραγματοποιείται με τη διασύνδεση προγραμματικών στόχων και διαθέσιμων μέσων και πόρων. Η διαρκής αναζήτηση νέων αναπτυξιακών δυνατοτήτων και χρηματοδοτικών εργαλείων επιβάλλεται όχι μόνο από την οικονομική συγκυρία αλλά και από την ανάγκη αφύπνισης των παραγωγικών δυνάμεων και εξωστρεφούς πορείας ενός σύγχρονου ΟΤΑ.

Η μελλοντική επιθυμητή κατάσταση στην οποία θέλει να περιέλθει ο Δήμος, τόσο ως γεωγραφική τοποθέτηση όσο και ως οργανισμός, στο βαθμό που αυτό αποτυπώνεται περιφραστικά και ενσωματώνει την σχεδιαζόμενη στρατηγική για την επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί το όραμα ενός Δήμου. Η ισχυροποίηση της θέσης του Δήμου και η επαύξηση των ποιοτικών αλλά και ποσοτικών μεγεθών του αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του οράματός του.

Ο Δήμος Λοκρών, όπως προγραμματικά έχει αποτυπωθεί από τη δημοτική αρχή του, στοχεύει στη δημιουργία δομών, τη διαμόρφωση συνθηκών και την ανάπτυξη συνεργιών τέτοιων που να τον καταστήσουν ένα δυναμικά αναπτυσσόμενο ΟΤΑ με υψηλού επιπέδου παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες, δημιουργώντας παράλληλα ένα πλέγμα ποιοτικής αντίληψης στην εξυπηρέτηση του πολίτη, αξιοποιώντας το φυσικό κάλλος του και τις περιβαλλοντικές προσλαμβάνουσες.

Όραμά του, ένας Δήμος ανάπτυξης, κοινωνικής αλληλεγγύης και πράσινης οικονομίας. Ένας Δήμος ασφαλής, πρότυπο οργάνωσης και εξυπηρέτησης του πολίτη. Ένας Δήμος κοινωνός πολιτισμού και τουρισμού.

Αποτελώντας έτσι έναν τουριστικό δήμο σε μία ευαίσθητα περιβαλλοντική περιοχή, αξιοποιώντας χρηματοδοτικά εργαλεία και αναπτυξιακές δυνατότητες με γνώμονα την ανθρωποκεντρική ανάπτυξη, την κοινωνική ευημερία και την ανάδειξη των τοπικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων σε πόλο έλξης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, ωθώντας την τοπική απασχόληση, την επιχειρηματικότητα, την πρωτοβουλία κοινωνικής συμμετοχής στα τοπικά κοινωνικά δρώμενα.

 

Η παραπάνω προγραμματική καταγραφή αποτελεί το συνδυασμό την επί μέρους σύνθεση αξόνων δράσεις και μέτρων προοπτικής απεικόνισης μίας μελλοντικής επιθυμητής κατάστασης η οποία επιδρά άμεσα στο Δήμο ως οργανισμό και ως τη κοινωνική συνισταμένη των βασικών μονάδων κοινωνικής οργάνωσης, δημοτών, οργανωμένων φορέων και κάθε δυνητικού άλλου συμμετέχοντα ο οποίος επιδρά άμεσα ή έμμεσα στην κοινωνική δραστηριότητα του Δήμου Λοκρών. Η αλληλεξάρτηση και αλληλεπίδραση των παραπάνω καταγραφών αποκρυσταλλώνεται, παρέχοντας συνάμα και μία ολοκληρωμένη εποπτική απεικόνιση στη συνέχεια, παρέχοντας έτσι σε κάθε δυνητικό συμμετέχοντα τη δυνατότητα παρέμβασης στη διαμόρφωση των καταγραφών στόχων-μέτρων και αξόνων ενθαρρύνοντας παράλληλα τη συμμετοχή σε μία πρόσκληση διαμόρφωσης μία κοινής προοπτικής του Δήμου.

Με άλλα λόγια, διαμοιράζοντας μία κοινότητα σκοπού, όπως το προγραμματικό πλαίσιο που αναδεικνύεται από το παρόν σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού, διανοίγεται και ένας κοινός ορίζοντας αναφοράς με διαφορετικού ύφους και χαρακτήρα παρεμβάσεις, εδραζόμενες όμως στην αναγκαιότητα αναπτυξιακής προοπτικής της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Λοκρών.

Σαφώς, η εκπλήρωση των παραπάνω στόχων καθίσταται εφικτή με την ευκρινή διατύπωση συγκεκριμένων κατευθυντήριων πολιτικών επιλογών οι οποίες θα μετουσιώσουν το όραμα σε δράσεις αναδεικνύοντας ως βασική παράμετρο επιτυχίας το στρατηγικό χαρακτήρα του επιδιωκόμενου αποτελέσματος. Οι κατευθυντήριες αρχές της στρατηγικής εκτέλεσης του επιχειρησιακού σχεδίου καλύπτουν το φάσμα:

clip_image006.gif

Τα παραπάνω παρουσιάζονται ως μία συνεχής διαδικασία ανατροφοδότησης και αξιολόγησης των επιχειρούμενων παρεμβάσεων, η οποία όχι μόνο δεν αποτελεί μία μονόδρομη κατεύθυνση, αλλά αξιοποιεί το ανθρώπινο κεφάλαιο του Δήμου, το δυναμικό της δημοτικής αρχής και τη διάθεση συμμετοχής όλων των φορέων.

1.3.2 Η Στρατηγική του Δήμου

Στην παρούσα φάση κρίνεται σκόπιμη η καταγραφή των βασικών κατευθυντήριων πολιτικών που η δημοτική αρχή προτίθεται να ακολουθήσει. Πρόδηλα καταφαίνεται πως ο συνδετικός κρίνος που διέπει οριζόντια αυτές τις πολιτικές εδράζεται στη στρατηγική πολιτική κατεύθυνση τόσο ως αντίληψη εκπλήρωσης και εξέλιξης των συγκεκριμένων μέτρων, όσο και ως περαιτέρω λογική ανατροφοδότησης και συνεχούς ελέγχου ανταπόκρισης των αποτελεσμάτων με τους τιθέμενους στόχους.

Οι κατευθυντήριες πολιτικές επιλογές διέπουν τον τρόπο λειτουργίας της Δημοτικής αρχής και γενικότερα τον τρόπο διοίκησης των δημοτικών υποθέσεων. Η καταγραφή τους δύναται να πραγματοποιείται εν προκειμένω ή εν γένει, σε επίπεδο τακτικής ή και σε επίπεδο στρατηγικής αντίληψης. Ακόμη μπορούν να αναφέρονται σε επίπεδο αξιακών αρχών (όπως για παράδειγμα η προτυποποίση του Δήμου στον τομέα της παροχής υπηρεσιών και της εξυπηρέτησης του Δημότη), αλλά και σε περισσότερο προσανατολισμένες επιχειρησιακού χαρακτήρα επιλογές (όπως για παράδειγμα η πράσινη ανάπτυξη, η τουριστική προβολή και η ποιοτική αντίληψη συνεργιών στην περιβαλλοντική διαχείριση).

Γενικές κατευθυντήριες αρχές αποτελούν:

clip_image008.gif

Οι παραπάνω αρχές ως βασικές πολιτικές προτεραιότητες λειτουργούν θεραπευτικά για την υιοθέτηση συγκεκριμένων τακτικών παρεμβάσεων που μετουσιώνουν τη στρατηγική πολιτική κατεύθυνση του Δήμου σε συγκεκριμένες πολιτικές, αναλυόμενες σε άξονες και μέτρα με επιμέρους στόχους. Η στρατηγική ενός Δήμου αποτελεί συνεκτικό σύνολο στόχων και πολιτικών που αποσκοπούν στην εκπλήρωση της αποστολής και επίτευξης του οράματός του.

Η διαμόρφωση της στρατηγικής σημαίνει πρακτικά:

  • Τον προσδιορισμό των κρίσιμων ζητημάτων τοπικής ανάπτυξης που θα αντιμετωπίσει ο Δήμος και
  • Τη διαμόρφωση των κατάλληλων εσωτερικών προσεγγίσεων και επιλογών που θα διασφαλίσουν την επιτυχή εκπλήρωση των ανωτέρω στόχων.

Από τα παραπάνω διαφαίνεται πως η στρατηγική στοχοπόρευση του Δήμου επιτελείται μέσω της εξειδίκευσης των επί-μέρους στόχων, ως την εύληπτη απεικόνιση του οράματός του. Ο καθορισμός αξόνων, μέτρων και στόχων αποτελεί τον τρόπο ουσιαστικής ερμηνείας αλλά και περαιτέρω ανάλυσης της πορείας του Δήμου στον παραπάνω σκοπό. Η στρατηγική του Δήμου Λοκρών, έχοντας ήδη αναφερθεί σε πολιτικές κατευθύνσεις μείζονος σημασίας, έχει ως αντικείμενο:

clip_image010.gif

1.3.3 Οι άξονες, τα μέτρα και οι στόχοι του Στρατηγικού σχεδίου

Η παραπάνω ανάλυση της επιδιωκόμενης στρατηγικής πορείας του Δήμου Λοκρών προκρίνει ως αναγκαία την εξειδίκευση σε άξονες, μέτρα και στόχους του σχεδίου, κάτι το οποίο καθιστά την επεξεργασία του σχεδίου εύληπτη και την περαιτέρω παρακολούθησή του αποδοτικότερη καθώς διευκολύνει τον έλεγχο, τη διαπίστωση αδυναμιών και την προώθηση διορθωτικών μέτρων. Από τις παραπάνω πολιτικές κατευθύνσεις αλλά και την δυναμική διάσταση του οράματος του Δήμου Λοκρών προτείνονται οι εξής άξονες δράσης:

Άξονας 1: Περιβάλλον και ποιότητα ζωής, ο οποίος στοχεύει στη βελτίωση των περιβαλλοντικών συνθηκών, στην ενίσχυση πολιτικών περιβαλλοντικού χαρακτήρα, την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ζητήματα μείζονος σημασίας με απώτερο στόχο την κοινωνική ευμάρεια και την άνοδο του επιπέδου και της ποιότητας ζωής των πολιτών.

Άξονας 2: Κοινωνική πολιτική, υγεία, παιδεία, πολιτισμός και αθλητισμός. Στοχεύει στην ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας, στην υιοθέτηση πολιτικών εθελοντισμού, μέτρων για την υγεία, την παιδεία και τον πολιτισμό καθώς και την ενίσχυση του φίλαθλου πνεύματος και της ενασχόλησης με τον αθλητισμό.

Άξονας 3: Τοπική οικονομία και απασχόληση. Στοχεύει στην τοπική ανάπτυξη, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην αύξηση θέσεων εργασίας, στη δημιουργία ενός θελκτικού περιβάλλοντος επιχειρηματικότητας και απασχόλησης.

Άξονας 4: Βελτίωση διοικητικής ικανότητας και οικονομικής κατάστασης του Δήμου. Περιλαμβάνει τη γενική οργάνωση και λειτουργία του δήμου ως οργανισμού καθώς και το επίπεδο συνεργασιών και ανάπτυξης δράσεων στρατηγικού χαρακτήρα με τα υπόλοιπα νομικά του πρόσωπα. Ακόμη στοχεύει σε οριζόντιες δράσεις και υποστηρικτικές λειτουργίες με στόχο τη βελτίωση των σχέσεων με τους πολίτες αλλά και τους υπολοίπους εξυπηρετούμενους φορείς, όπως επιχειρήσεις και άλλου είδους συλλογικότητες.

Κάθε άξονας εξειδικεύεται σε Μέτρα και στόχους με την εξής πορεία ανάλυσης, όπως απεικονίζεται στη συνέχεια:

Άξονας

1

Περιβάλλον και Ποιότητα Ζωής

Μέτρο

1.1

Φυσικό περιβάλλον

Στόχοι

1.1.1

Προώθηση πολιτικών περιβαλλοντικής προστασίας – Δημιουργία ενός «πράσινου Δήμου»

 

1.1.2

Ενθάρρυνση νέων δυναμικών καλλιεργειών

 

1.1.3

Ευαισθητοποίηση και ενημέρωση στο ζήτημα ορθολογικής χρήσης του πόσιμου νερού

 

1.1.4

Ενθάρρυνση και παροχή κινήτρων εγκατάστασης και χρήσης Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

 

1.1.5

Ενθάρρυνση εγκατάστασης πράσινων στεγών σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους

 

1.1.6

Πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων

 

1.1.7

Ενθάρρυνση εξοικονόμησης ενέργειας επιχειρηματικής, οικιακής και διοικητικής χρήσης

 

1.1.8

Πολιτικές πολιτικής προστασίας και πρόληψης καταστροφών

 

1.1.9

Ορθολογική διαχείριση φυσικών και κοινόκτητων πόρων

 

   

Μέτρο

1.2

Οικιστικό περιβάλλον

Στόχοι

1.2.1

Καθαροί δρόμοι – καθαροί περίπατοι

 

1.2.2

Ανάπλαση δρόμων – πλατειών – οικιστικών τετραγώνων

 

1.2.3

Ανάδειξη προτύπων οικιστικής ανάπτυξης

 

1.2.4

Βελτίωση διαδικασιών αποκομιδής απορριμμάτων

 

1.2.5

Προώθηση διαδικασιών ανακύκλωσης, κομποστοποίησης απορριμμάτων

 

1.2.6

Ενίσχυση δικτύου πεζοδρόμων

 

1.2.7

Διακριτή σήμανση και ενίσχυση δικτύου μονοπατιών πεζοπορίας

 

1.2.8

Ενίσχυση πρασίνου στις οικιστικές δομές

 

1.2.9

Αναπλάσεις δημόσιων κτιρίων

 

1.2.10

Πρόγραμμα επιβράβευσης «πράσινων γειτονιών», «πράσινων αυλων», «ανθισμένων μπαλκονιών»

 

1.2.11

Περιορισμός άναρχης στάθμευσης στα κέντρα των κυριοτέρων οικισμών, προσφορά εναλλακτικών μέσων μετακίνησης

 

1.2.12

Δήμος Λοκρών – Ασφαλής Δήμος. Ενίσχυση αισθήματος ασφάλειας και πρόληψη εγκληματικότητας

 

   

Μέτρο

1.3

Δίκτυα και Υποδομές

Στόχοι

1.3.1

Βελτίωση υποδομών βασικών οδικών αξόνων

 

1.3.2

Βελτίωση υποδομών δρόμων ήπιας κυκλοφορίας

 

1.3.3

Σήμανση και ενίσχυση δικτύου δρόμων ήπιας κυκλοφορίας

 

1.3.4

Αξιολόγηση και αναδιαμόρφωση συστημάτων μονοδρομήσεων

 

1.3.5

Μελέτη και εγκατάσταση ποδηλατοδρόμων

 

1.3.6

Επέκταση ευρυζωνικής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο

 

   

Άξονας

2

Κοινωνική πολιτική, υγεία, εκπαίδευση, δια βίου μάθηση, πολιτισμός και αθλητισμός

Μέτρο

2.1

Υγεία και κοινωνική πρόνοια

Στόχοι

2.1.1

Εφαρμογή συστημάτων ηλεκτρονικής καταγραφής κρίσιμων δεδομένων για την υγεία

 

2.1.2

Ολοκληρωμένη δικτύωση κέντρων πρωτοβάθμιας περίθαλψης

 

2.1.3

Ενέργειες ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης θεμάτων πρωτοβάθμιας περίθαλψης

 

2.1.4

Ενίσχυση δικτύου ιατρών-εθελοντών

 

2.1.5

Παιδική προστασία και δίκτυο κοινωνικών λειτουργών

 

2.1.6  

Δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης

Μέτρο

2.2

Κοινωνική μέριμνα και κοινωνική ενσωμάτωση

Στόχοι

2.2.1

Ενίσχυση εθελοντισμού στις κοινωνικές δομές του Δήμου

 

2.2.2

Πρόγραμμα συμμετοχής των επιχειρήσεων σε κοινωνικές δράσεις

 

2.2.3

Κοινωνική τράπεζα ρούχων και οικιακών συσκευών

 

2.2.4

Δράσεις επιμόρφωσης δημοτών σε ζητήματα κοινωνικής ενσωμάτωσης

 

2.2.5

Στήριξη κοινωνικά ευπαθών ομάδων

Μέτρο

2.3

Εκπαίδευση και δια-βίου μάθηση

Στόχοι

2.3.1

Κατασκευή και Βελτίωση υποδομών εκπαιδευτικού χαρακτήρα

 

2.3.2

Δημιουργία ηλεκτρονικής τράπεζας γνώσης

 

2.3.3

Προγράμματα ενημέρωσης και κατάρτισης ζητημάτων κοινωνικής προστιθέμενης αξίας, (πχ κυκλοφοριακής αγωγής, πρόληψης ναρκωτικών, ενημέρωση νέων μητέρων κλπ)

 

2.3.4

Δημιουργία Δημοτικής τράπεζας γνώσης με διακριτά έργα τοπικών επιστημόνων

 

2.3.5

Πρόγραμμα υποστροφιών σε επιστήμονες καταγόμενους από το Δήμο Λοκρών μέσω και της εθελοντικής συμμετοχής επιχειρήσεων και φορέων

 

2.3.6

Προσέλκυση ακαδημαϊκών και ανθρώπων του πνεύματος σε βραδιές συναντήσεων με νέους, μαθητές και φοιτητές

 

   

 

   

Μέτρο

2.4

Πολιτισμός, πολιτισμική προβολή, αθλητισμός και εθελοντισμός

Στόχοι

2.4.1

Ενίσχυση δικτύου πολιτισμικής δραστηριότητας, ομάδες θεάτρου κάθε ηλικίας, για κάθε έκφραση

 

2.4.2

Ενίσχυση εθελοντικής κοινωνικής συμμετοχής, δράσεις αιμοδοσίας και ευαισθητοποίησης στη δωρεά οργάνων

 

2.4.3

Ενίσχυση ρόλου και διακριτών δράσεων νεολαίας

 

2.4.4

Θεσμοθέτηση εβδομάδας κοινωνικών δράσεων αφιερωμένες σε διακριτές θεματικές, όπως πχ περιβάλλον, ισότητα, ποδήλατο κλπ

 

2.4.5

Κατασκευή και Βελτίωση αθλητικών υποδομών

 

2.4.5

Ενίσχυση τοπικής ερασιτεχνικής αθλητικής ενασχόλησης, ενίσχυση τμημάτων υποδομών

 

 

 

Μέτρο

2.5

Ισότητα φύλων και ευκαιριών

Στόχοι

2.5.1

Ενίσχυση γυναικείων πρωτοβουλιών εθελοντισμού και κοινωνικής δραστηριοποίησης

 

2.5.2

Ενέργειες ενημέρωσης και προβολής δυνατοτήτων χρηματοδότησης γυναικείας επιχειηματικότητας

 

2.5.3

Ενίσχυση νέων μητέρων

 

   

Μέτρο

2.6

Καταγραφή κοινωνικού ιστού και γεωχωρική τους αποτύπωση

Στόχοι

2.6.1

Εφαρμογή συστημάτων κοινωνικής καταγραφής δεδομένων υψηλής χρησιμότητας

 

2.6.2

Ανάπτυξη και επικαιροποίησηγεωχωρικής αποτύπωσης κοινωνικών δεδομένων και κοινωνικού ιστού

 

   

Μέτρο

2.7

Παρεμβάσεις μείωσης του κόστους ζωής των πολιτών

Στόχοι

2.7.1

Πιλοτική εφαρμογή πρωτοβουλιών μείωσης κόστους ζωής μέσω επίτευξης ομαδικών πακέτων προσφοράς σε τομείς κοινωνικής δράσης (μετακινήσεις, κινητή τηλεφωνία, ψηφιακά δίκτυα)

 

2.7.2

Μείωση κόστους χρήσης υπηρεσιών με διακριτά τιμολόγια τοπικών καταναλωτών και μη

 

   

Άξονας

3

Τοπική οικονομία και απασχόληση

Μέτρο

3.1

Οικονομικές υποδομές και δίκτυα

Στόχοι

3.1.1

Ενίσχυση επιχειρήσεων του πρωτογενούς τομέα – ενθάρρυνση σεμαριακών προγραμμάτων επιμόρφωσης σε νέες καλλιέργειες

 

3.1.2

Λειτουργία γραφείου ενημέρωσης και επιμόρφωσης για δυνητικούς επενδυτές στην περιοχή

 

3.1.3

Λειτουργία υποδομής ενημέρωσης «Βοηθός του επενδυτή» και δημιουργία συνεργασιών με φορείς εθνικής εμβέλειας

 

3.1.4

Ενθάρρυνση και κίνητρα επιλογής από τους δημότες των τοπικών επιχειρήσεων

 

3.1.5

Ευρωπαϊκή δικτύωση και δημιουργία ευρωπαϊκών συνεργιών

 

3.1.6

Δομές κοινωνικής οικονομίας και ενθάρρυνση συμμετοχής νέων επιστημών για δραστηριότητες αυξημένης κοινωνικής αξίας

 

3.1.7

Συμβουλευτική στην Απασχόληση

 

   

Μέτρο

3.2

Επιχειρηματικότητα τοπικής έκφρασης και περιφερειακής εμβέλειας

Στόχοι

3.2.1

Δημιουργία κέντρου ενημέρωσης και ενθάρρυνσης της επιχειρηματικότητας

 

3.2.2

Διοργάνωση διεθνών ημερίδων – workshops&roundtables ως δυνατότητα τοπικής έκφρασης και προβολής

 

3.2.3

Ενθάρρυνση και ευαισθητοποίηση στην πιστοποίηση, προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων

 

3.2.4  

Συμβουλευτική στην επιχειρηματικότητα

Μέτρο

3.3

Ενίσχυση απασχόλησης και ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού

Στόχοι

3.3.1

Μείωση ανεργίας νέων και γυναικών

 

3.3.2

Στοχευμένες δράσεις απασχόλησης ευαίσθητων ομάδων ανέργων κοντά στη σύνταξη

 

3.3.3

Κίνητρα τοποθέτησης επιχειρήσεων στο Δήμο και πρόσληψης δημοτών

 

 

 

Μέτρο

3.4

Τοπικές συνέργιες, εθελοντική ανάπτυξη ΑΜΚΕ

Στόχοι

3.4.1

Συνέργιες με φορείς εμπορικού, βιοτεχνικού και βιομηχανικού χαρακτήρα

 

3.4.2

Δίκτυα συνεργασιών με αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρίες. Διαδικασίες διαβούλευσης

 

3.4.3

Ειδική στόχευση σε ομάδες νέων εξειδικευμένων επιστημών στην πρωτογενή παραγωγική δραστηριότητα και κίνητρα επιχειρηματικότητας στο Δήμο

 

3.4.4

Ανάπτυξη τοπικού δικτύου εθελοντών

Μέτρο

3.5

Αξιοποίηση οικονομικών ροών τουριστικής προβολής

Στόχοι

3.5.1

Ενίσχυση ποιότητας τουριστικών υπηρεσιών και επιχειρήσεων του Δήμου

 

3.5.2

Ενθάρρυνση εφαρμογής ενιαίας πολιτικής ποιότητας και marketing

 

3.5.3

Ενθάρρυνση συνεργιών με περιφερειακούς οργανισμούς τουριστικής προβολής

 

   

Μέτρο

3.6

Ανάπτυξη τοπικών συμφώνων ποιότητας

Στόχοι

3.6.1

Δημιουργία συμφώνων ποιότητας στην τουριστική ανάπτυξη

 

3.6.2

Δημιουργία προτύπων ανάπτυξης στη συνεργασία φορέων

 

3.6.3

Δημιουργία προτύπων ανάπτυξης μέσω της προώθησης ενιαίας τιμολογιακής πολιτικής απευθυνόμενης σε ταξιδιώτες, μόνιμους επισκέπτες και μεμονωμένες ομάδες

 

3.6.4

Ενίσχυση τοπικών δυναμικών καλλιεργειών, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών

 

   

Άξονας

4

Βελτίωση διοικητικής ικανότητας και οικονομικής κατάστασης του Δήμου

Μέτρο

4.1

Ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες στον πολίτη

Στόχοι

4.1.1

Εξυπηρέτηση του πολίτη με τη διαδικασία της «μίας στάσης»

 

4.1.2

Επέκταση ψηφιακών υπηρεσιών

 

4.1.3

Πιλοτική εφαρμογή «προσωπικού βοηθού» του Δημότη

 

   

Μέτρο

4.2

Πληροφοριακά συστήματα και βελτίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου

Στόχοι

4.2.1

Αναβάθμιση των διαδικασιών συμμόρφωσης των υπηρεσιών του Δήμου

 

4.2.2

Ηλεκτρονική καρτέλα κάθε δημότη αναφορικά με τις ταμειακές του εκκρεμότητες προς το Δήμο

 

4.2.3

Βελτίωση ψηφιακών υποδομών

 

   

Μέτρο

4.3

Ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου

Στόχοι

4.3.1

Διαδικασίες εκπαίδευσης και επιμόρφωσης

 

4.3.2

Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων εμπλουτισμού εργασίας και εναλλαγών αντικειμένων

 

4.3.3

Αυτοματοποιημένο σύστημα αναφορών εργασίας (tasksreports)

 

4.3.4

Πιλοτική εφαρμογή συστημάτων αξιολόγησης και αυτό-αξιολόγησης οριζόντιας και καθετοποιημένης δομής

 

 

 

Μέτρο

4.4

Βελτίωση των οικονομικών δεδομένων του Δήμου

Στόχοι

4.4.1

Μείωση οικονομικών βαρών

 

4.4.2

Εξεύρεση πρόσθετων πηγών χρηματοδότησης και αξιοποίηση ΕΣΠΑ και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

 

4.4.3

Ολοκληρωμένο σύστημα τουριστικής προβολής του Δήμου και ενίσχυση υποδομών ιδιαίτερης τοπικής αξίας όπως τα Ιαματικά λουτρά

 

4.4.4

Ολοκληρωμένα συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας στα Δημοτικά κτήρια και υποδομές

 

 

 

Μέτρο

4.5

Αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δήμου

Στόχοι

4.5.1

Ανάπτυξη συστημάτων αυτοματοποιημένης απόδοσης πληροφοριών των ακινήτων του Δήμου

 

4.5.2

Ανάπτυξη συστημάτων άμεσης διαχείρισης και απεικόνισης χρήσεων ακινήτων του Δήμου

 

4.5.3

Βελτιστοποίηση συστημάτων είσπραξης μισθίων και ορθολογική κατανομή πόρων

 

 

 

 

 

 

Μέτρο

4.6

Εσωτερική οργάνωση, διαφάνεια και χρηστή διαχείριση

Στόχοι

4.6.1

Ηλεκτρονική ενημέρωση πολιτών για κάθε απόφαση του Δημοτικού και των Τοπικών Συμβουλίων

 

4.6.2

Ενημέρωση για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του Δήμου

 

4.6.3

Διαδικασίες τοπικής διαβούλευσης για κρίσιμα τοπικά θέματα

 

4.6.4

Διαδικασίες εσωτερικής οργάνωσης, εφαρμογής σύγχρονων προτύπων και διαδικασιών ελέγχου καθώς και εφαρμογή διαδικασιών αξιολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών από τους δημότες,

 

   

Το παραπάνω πλαίσιο στόχων στους οποίους εξειδικεύονται τα μέτρα κάθε διακριτού άξονα στρατηγικής συντεταγμένης πορείας εκπλήρωσης του οράματος του Δήμου Λοκρών τίθενται προς διαβούλευση εσωτερική (εντός του Δήμου ως οργανισμός) αλλά και εξωτερική (στους δημότες, φορείς και επιχειρήσεις του Δήμου) αναμένοντας προβληματισμούς, επισημάνσεις και σχόλια αναφορικά με περαιτέρω ενσωματώσεις τόσο αναφορικά με τον εμπλουτισμό των επιμέρους στόχων όσο και με την προσθήκη επιπλέον ενδεχομένως μέτρων.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.