Δευτέρα, 05 06 2023

Το Μαρτίνο από ψηλά

Ο Γύπας, οι Ανεμογεννήτριες και η αντίφαση της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας (ΕΟΕ)

 

Μια μελαγχολική βραδιά,
με των ανθρώπων όλα γύρω υποκριτικά, απατηλά και προδομένα
και μόνη αλήθεια τον γδούπο που συντρίβει την περηφάνια
και την ελευθερία ενός άγριου πτηνού.

 

Το βίντεο που κατέγραψε τη μοιραία σύγκρουση γύπα με ανεμογεννήτρια, στο Αιολικό Πάρκο του Λέντα Νότιας Κρήτης, έχει θορυβήσει τους υπέρμαχους της Αιολικής Βιομηχανίας, αλλά και τις περιβαλλοντικές οργανώσεις που στο παρασκήνιο συναλλάσσονται με επενδυτές και συμφέροντα. Κι αυτό, γιατί είναι η πρώτη φορά που έχουμε ρεαλιστική καταγραφή του τρόπου εξόντωσης των πουλιών στα αιολικά πάρκα.

 

 

Πικρό ντοκουμέντο που μας πρόσφεραν φυσιολάτρες, αθλητές του αλεξίπτωτου πλαγιάς και όχι οι υποτιθέμενοι εδώ και δεκαετίες ειδήμονες «σωτήρες των πουλιών», παρά τις αθρόες ετήσιες καταγγελίες θανάτων.

 

Η ΕΟΕ «έσπευσε» στις 5-11-2009, 10 μέρες μετά το συμβάν, αφού το βίντεο είχε κάνει πια το γύρο του κόσμου απ’ το διαδίκτυο, κι ενώ ήταν γνωστό ότι στις 28-10-09 ο γύπας παραδόθηκε για περίθαλψη στο ΕΚΠΑΖ, να δώσει στη δημοσιότητα Δελτίο Τύπου «συμπαράστασης» στο Όρνιο -όπως το αποκαλεί*-.

 

Και ανάμεσα στα -πληκτικά πλέον- αναμασήματα περί της κλιματικής αλλαγής και τα οφέλη από την αιολική ενέργεια, η ΕΟΕ, στο εν λόγω ΔΤ, παρεμβάλει υποδείξεις και νουθεσίες προς την κυβέρνηση όπως αυτή που ακολουθεί:

 

«Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον, όπως: - την εξαίρεση των ευαίσθητων Ζωνών Ειδικής Προστασίας και των αναγνωρισμένων μεταναστευτικών διαδρόμων και άλλων ευαίσθητων οικοσυστημάτων, όπως βραχονησίδες και υγρότοποι από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων»


Μόνο που, αυτή η δήλωση της ΕΟΕ, βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την πρόταση για την βιοποικιλότητα των 10 «μεγάλων» οικολογικών οργανώσεων -μεταξύ των οποίων και η ΕΟΕ- που κατέθεσαν λίγες μέρες νωρίτερα στην νέα Υπουργό Περιβάλλοντος Κα Μπιρμπίλη και έδωσαν στην δημοσιότητα στις 19-10-2009.

 

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω το επίμαχο απόσπασμα της εν λόγω πρότασης από το Κεφάλαιο 4-Ρυθμίσεις για την προστασία και διαχείριση των περιοχών του Δικτύου NATURA:

«α. Επιτρέπεται η εγκατάσταση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η δημιουργία αιολικών πάρκων κατά τη διαδικασία της προηγούμενης παραγράφου.
β.Ειδικότερα, κατά τη χωροθέτηση αιολικών πάρκων σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας, η ορνιθολογική μελέτη που προβλέπεται στη παρ.3 του άρ.6 της ΚΥΑ 49828/ΦΕΚ Β’ 2464/3.12.2008 περιλαμβάνει....»


Ας μας απαντήσει η –μέχρι πρότινος συμπαθής- ΕΟΕ: Πότε λέει αλήθεια; Όταν ζητάει την εξαίρεση των ΖΕΠ από την εγκατάσταση Αιολικών Πάρκων ή όταν επιτρέπει στις περιοχές NATURA και στις ΖΕΠ την εγκατάσταση και τη χωροθέτησή τους;

 

Μια ακόμα σημείωση: Ο γύπας που χτυπήθηκε από την ανεμογεννήτρια δεν γεννήθηκε φέτος, όπως λανθασμένα αναφέρει στο ΔΤ η ΕΟΕ. Είναι θηλυκό, ηλικίας 2 ετών, όπως με διαβεβαίωσαν οι υπεύθυνοι του ΕΚΠΑΖ.

Λανθασμένη είναι και η αναφορά της ΕΟΕ για 3 θύματα στα αιολικά πάρκα της Κρήτης τα τελευταία δύο χρόνια. Το περιστατικό είναι το 5ο γνωστό (τα 4 βρέθηκαν νεκρά), και καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι τα περιστατικά που γίνονται γνωστά είναι απειροελάχιστο ποσοστό των συνολικών συμβάντων.

Αν όχι από τον επίσημο φορέα της περίθαλψης, το ΕΚΠΑΖ, τότε από που αντλεί η ΕΟΕ τις πληροφορίες της, που, «περιέργως», ως κατώτερες της πραγματικότητας μειώνουν την σπουδαιότητα του θέματος;

 

* Στην κοινή λαϊκή αντίληψη η λέξη όρνιο είναι συνδεδεμένη με ον απεχθές και αποδίδεται σε κάποιον υποτιμητικά. Περιέργως, οι «δυνατοί γνώστες» και «προστάτες» των πουλιών, δεν θεώρησαν σκόπιμο να χρησιμοποιήσουν την έγκυρη ονομασία γύπας πυρόχρους (gyps fulvus), ούτε και την αγαπημένη των ορνιθολόγων-οικολόγων ονομασία καθαριστής (γιατί καθαρίζει τον τόπο από τα νεκρά ζώα), αλλά ούτε και μία από τις πολλές άλλες ονομασίες του. Όχι ότι δεν είναι έγκυρη η ονομασία όρνιο, αλλά είναι δείκτης βαθμού ευαισθησίας οι λέξεις που επιλέγουμε...

Ελένη Α. Παπαδοπούλου Δημοσιογράφος

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ 

1. Η πρόταση των 10 για τη βιοποικιλότητα.
2. Το Δελτίο Τύπου της ΕΟΕ

 

Εδώ το συγκλονιστικό βίντεο με τον γύπα για όσους δεν το έχουν δει

https://www.youtube.com/watch?v=1RcTjdY1aN4&feature=channel
 

και εδώ

https://www.epaw.org/multimedia.php?lang=el&article=b2

 

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.