Κυριακή, 21 04 2024

Οπούντιοι Λοκροί και Θερμοπύλες

Αρχές Φθινοπώρου του έτους 480 π. Χ. πέντε μέρες πριν να αρχίσει η φοβερή μάχη των Θερμοπυλών, οι Σπαρτιάτες και οι σύμμαχοί τους Φωκείς, Οπούντιοι Λοκροί, Θεσπιείς, Ορχομένιοι, Θηβαίοι, Κορίνθιοι, Τεγεάτες, Φλιάσιοι, Μαντινείς και Μυκηναίοι, 4.000 στο σύνολό τους, προετοιμάζονται πυρετωδώς για την επικείμενη μάχη.

Είναι νύχτα, ο Λεωνίδας βασιλιάς των Σπαρτιατών και αρχηγός ολόκληρης της στρατιωτικής επιχείρησης συγκεντρώνει γύρω του όλους τους αξιωματικούς των Σπαρτιατών και των συμμάχων τους για να τους πει κάποια λόγια που έπρεπε ν’ ακούσουν πριν τη μάχη.

“Αδέρφια και σύντροφοι, είστε οι εκλεκτοί της Ελλάδας αξιωματικοί και διοικητές, που επιλεχτήκατε να υπερασπιστήτε πρώτοι την πατρίδα μας. Να θυμάστε ότι οι στρατιώτες σας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας. Αν φοβηθήτε, θα φοβηθούν. Αν δείξετε θάρρος, θα κάνουν το ίδιο.

Οι Φωκείς και οι Οπούντιοι Λοκροί είναι στη χώρα τους. Πολεμούν για να υπερασπιστούν πατρίδα και οικογένεια. Όσο για τους άντρες των άλλων πόλεων, όλοι αυτοί για μένα δείχνουν ακόμα μεγαλύτερη γενναιότητα, γιατί δεν ήρθαν υποχρεωτικά, δεν ήρθαν να υπερασπιστούν τις εστίες τους, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα.

Να επιβάλετε την πειθαρχία στους άντρες σας σε κάθε περίπτωση. Μην επιτρέψετε σε κανέναν άνδρα να υπακούσει στο κάλεσμα της φύσης χωρίς να έχει δίπλα του ακόντιο και ασπίδα. Μην αφήσετε τους άνδρες σας να σας δουν ταραγμένους.

Δώστε οδηγίες στους βοηθητικούς σας να γυαλίσουν με δέρμα τις ασπίδες των αντρών μέχρι ν’ αστράψουν. Θέλω να δω τις ασπίδες να γυαλίζουν σαν καθρέπτες, γιατί αυτό το θέαμα σπέρνει τον τρόμο στον εχθρό. Δώστε χρόνο στους άντρες σας να ακονίσουν τα ακόντιά τους, γιατί αυτός που τροχίζει το ατσάλι του τροχίζει και το θάρρος του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο εχθρός θα στείλει πρώτα απεσταλμένους προσπαθώντας να πετύχει με την διπλωματία αυτό που διστάζει να τολμήσει, επειδή θα χυθεί πολύ αίμα. Αυτό δεν πρέπει να σας ανησυχεί, γιατί όλες τις επαφές με τον εχθρό θα τις κάνω εγώ”.

Σε αυτό το σημείο ο Λεωνίδας έσκυψε και σήκωσε μια πέτρα τρεις φορές μεγαλύτερη από την γροθιά του και είπε: “Πιστέψτε με, σύντροφοι, όταν μου μιλήσει ο Ξέρξης θα πρέπει να μιλήσει και σ’ αυτή”. Και ένα τελευταίο, αδέλφια και σύμμαχοι, όπου η μάχη είναι πιο αιματηρή, εκεί θα ανακαλύψετε τους Λακεδαιμονίους μπροστάρηδες. Όμως μεταφέρετε τούτο στους άντρες σας: Μην τους αφήσετε να φανούν κατώτεροι σε ανδρεία από τους Σπαρτιάτες, αλλά αντίθετα, να τους ξεπεράσουν. Να θυμάστε, στον πόλεμο η άσκηση στα όπλα ελάχιστα μετρά. Το θάρρος είναι πάνω απ’ όλα και εμείς οι Σπαρτιάτες δεν το έχουμε μονοπώλιο. Οδηγήστε τους άντρες σας έχοντας αυτά κατά νου και όλα θα πάνε καλά! Και έτσι έγινε περίπου 3500 Έλληνες νεκροί και πάνω από 20.000 Πέρσες τους ακολούθησαν στον Άδη.

Τα ανωτέρω ήταν ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Στίβεν Πρέσφιλντ “Οι πύλες της φωτιάς” που πρόκειται να γυριστεί ταινία στο Χόλυγουντ από τον διάσημο κινηματογραφιστή Micael Mann, βασισμένο σε αληθινά ιστορικά στοιχεία.

Θωμάς Γ. Καραμέρης

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.