Σάββατο, 27 04 2024

Δήμος Λοκρών : Θα τοποθετήσει σε 6 διαφορετικά σημεία σε όλο το Δήμο όργανα γυμναστικής, αλλά όχι στο Μαρτίνο!

Την ακόλουθη ανάρτηση έκανε ο Δήμαρχος Λοκρών κος Αθανάσιος Ζεκεντές με αφορμή την τοποθέτηση οργάνων γυμναστικής σε 6 σημεία του Δήμου Λοκρών:

"Ο Δήμος Λοκρών στο πλαίσιο αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων και ενίσχυσης των δραστηριοτήτων άθλησης και ευεξίας για τους κατοίκους θα τοποθετήσει σε 6 διαφορετικά σημεία σε όλο το Δήμο όργανα γυμναστικής.
Ήδη ολοκληρώθηκε η πρώτη εγκατάσταση οργάνων γυμναστικής σε υπαίθριο χώρο σε πάρκο επί της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Αταλάντη, το οποίο για χρόνια παρέμενε ανεκμετάλλευτο.
Το επόμενο χρονικό διάστημα θα παραδοθούν ακόμη πέντε χώροι υπαίθριας άθλησης σε Αγία Σοφία Αταλάντης, προαύλιο παλιού Δημοτικού Σχολείου Μεγαπλατάνου, Γήπεδο Μαλεσίνας, Πλατεία Οδυσσέα Ανδρούτσου (Δημαρχείου) Λιβανατών και προαύλιο παλιού Δημοτικού Σχολείου Λάρυμνας."

 

Με αφορμή την παραπάνω ανακοίνωση, στείλαμε στον κο Ζεκεντέ το ακόλουθο μήνυμα:

"Κύριε Δήμαρχε
Το χάρηκα πολύ Συγχαρητήρια, Μπράβο γιά τα όργανα γυμναστικής εξωτερικού χώρου και πάλι Μπράβο. Το Μαρτίνο στο πηγάδι " κατούρησε " και είναι αποκλεισμένο ;
Υ. Γ. Περιμένω ορθή επανάληψη."

 

Στη συνέχεια παραθέτουμε την αναλυτική απάντηση του Δήμου:

 

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αταλάντη, 19.06.2023

ΝΟΜΟΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

Αριθμ. Πρωτ. 13665

ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ

 

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

 

Ταχ. Διεύθυνση:

Πλατεία Δημαρχείου 1

Προς:

Αίας ο Λοκρός

ΤΚ:

35200 Αταλάντη

 

Σύλλογος των εν Αθήναις και

Τηλέφωνο:

22330 81015

 

Απανταχού Μαρτιναίων

Email:

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Υπόψη:

κ. Κούρο Αριστείδη

Θέμα : Ενημερωτική επιστολή

Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα κάτωθι:

Η κτηματογράφηση της Κοινότητας Μαρτίνου ξεκίνησε το 1995 σύμφωνα με την 71155/4394/11.07.1995 απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. (ΦΕΚ 635/Β’/18.07.1995). Το 2003 βάσει του ΦΕΚ 1351/Β'/19.09.2003 ορίστηκε η περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης και καταχώρισης των πρώτων εγγραφών στο κτηματολόγιο για τα ακίνητα της περιοχής. Ως ημερομηνία έναρξης του κτηματολογίου στην περιοχή της κοινότητας Μαρτίνου ορίζεται η 22.09.2003 και μέχρι τις 20.09.2015 (εντός δωδεκαετίας), δίνεται η δυνατότητα στους δικαιούχους (πολίτες και Δημόσιο) για τυχόν διορθώσεις των αρχικών εγγραφών. Το 2016 (ν. 4361/2016 – ΦΕΚ Α’ 10/01.02.2016 άρθρο 37) και ενώ είχε ήδη λήξει η αρχική 12ετής προθεσμία δόθηκε διετής παράταση για τους ιδιοκτήτες (με αναδρομική ισχύ) μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017. Το 2017 δόθηκε εκ νέου παράταση πέντε μηνών μέχρι τον Φεβρουάριο του 2018 όπου και το κτηματολόγιο του Μαρτίνου έκλεισε οριστικά.

Τέλη του 2018, το Υπουργείο Περιβάλλοντος (ν.4585/2018 ΦΕΚ Α’ 216/24.12.2018 άρθρο 1) ορίζει πως για τις περιοχές  που η δεκατετραετής προθεσμία και οι τυχόν παρατάσεις της, έληξαν εντός του 2017 καθώς και για τις περιοχές που έχει λήξει μέχρι τις 30.11.2018 (βλ. περίπτωση κοινότητας Μαρτίνου), έχουν οριστικοποιηθεί οι αρχικές κτηματολογικές εγγραφές και δεν υπάρχει καμία  δυνατότητα διόρθωσης τυχόν σφαλμάτων, παρά μόνο μέσω της δικαστικής οδού.

Δυστυχώς κατά την ανάληψη των καθηκόντων μου ως Δήμαρχος Λοκρών διαπιστώθηκε ότι οι προκάτοχοί μου δεν είχαν προβεί σε καμία ενέργεια υποβολής δήλωσης των περιουσιακών στοιχείων της Κοινότητας Μαρτίνου στο Κτηματολόγιο, εντός των  καταληκτικών ημερομηνιών. Συνέπεια αυτού είναι ότι πολλά ακίνητα στην κοινότητα Μαρτίνου, τα οποία ανήκουν στην κυριότητα του Δήμου Λοκρών (είτε μέσω συμβολαιογραφικών εγγράφων - παραχωρητηρίων είτε μέσω χρησικτησίας), έχουν εσφαλμένως καταχωρηθεί στα οικεία κτηματολογικά φύλλα του Εθνικού Κτηματολογίου με αναγραφόμενους δικαιούχους είτε το Ελληνικό Δημόσιο, τρίτα πρόσωπα – ιδιώτες είτε ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη».

Συγκεκριμένα πρόκειται για 95 ΚΑΕΚ που αφορούν όλους του κοινωφελείς  και κοινόχρηστους χώρους της κοινότητας Μαρτίνου όπως πλατείες, παιδικές χαρές, κοιμητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου, οδικό δίκτυο καθώς και ακίνητα που στεγάζουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και αθλητισμού, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων στην παρούσα φάση δεν ανήκει στο Δήμο Λοκρών.

Όπως είναι αντιληπτό το ανωτέρω αποτελεί πρόβλημα ιδιάζουσας σημασίας διότι για κάθε εργασία ή έργο το οποίο θέλει να κάνει ο Δήμος στην κοινότητα Μαρτίνου ή ακόμα και εάν επιθυμεί να συμμετέχει σε κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα με σκοπό την αναβάθμιση των κοινωφελών – κοινόχρηστων  χώρων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόδειξη του ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Στοιχείο που στην παρούσα φάση αποτελεί σοβαρό τροχοπέδη για οποιαδήποτε δράση στους κοινόχρηστους χώρους που δεν αποτυπώνονται ως ιδιοκτησία του Δήμου Λοκρών.

Προς επίλυση του ζητήματος η δημοτική αρχή έχει ήδη προβεί σε δικαστικές αγωγές προς διόρθωση των εσφαλμένων πρώτων εγγραφών που καταχωρήθηκαν, οι αποφάσεις των οποίων όμως βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Με αφορμή την με Α.Π.:οικ.ΥΠΕΝ/ΔΜΕΑΑΠ/19751/131/28-02-2022 Πρόσκληση στο Πρόγραμμα «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ» του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0.), η πρώτη ενέργεια του Δήμου προκειμένου να μπορέσει να υποβάλει πρόταση για την αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση του παλιού δημοτικού Σχολείου Μαρτίνου, ήταν η διόρθωση της εγγραφής του ΚΑΕΚ 461022306001/0/0 ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες καθώς επρόκειτο για ακίνητο στο οποίο στεγάζονταν σχολικές υποδομές και δικαιούχος του ακινήτου πλέον είναι ο Δήμος Λοκρών. Να σημειωθεί ότι είναι σε εξέλιξη παρόμοια διαδικασία  και για τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια της κοινότητας Μαρτίνου.

Στην περίπτωση υποβολή της πρότασης «Προμήθεια και τοποθέτηση αθλητικών οργάνων και λοιπού εξοπλισμού για την αναβάθμιση ακινήτων ιδιοκτησίας του Δήμου Λοκρών» προς το Πράσινο Ταμείο, απαραίτητη προϋπόθεση ένταξης ήταν η απόδειξη της κυριότητας των ακινήτων. Όπως ήδη αναφέρθηκε στην παρούσα φάση κανένας από τους  κοινωφελείς – κοινόχρηστους  χώρους της κοινότητας Μαρτίνου δεν φαίνεται επίσημα να ανήκει στο Δήμο, συνεπώς ήταν αδύνατο να συμπεριληφθούν στην πρόταση του Δήμου.

Σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η διόρθωση όλων των εσφαλμένων καταχωρήσεων που αφορούν στα ακίνητα της κοινότητας Μαρτίνου ώστε δικαιούχος όλων των κοινωφελών – κοινόχρηστων ακινήτου της κοινότητας να είναι ο Δήμος Λοκρών και να μπορέσουν να γίνουν περισσότερες παρεμβάσεις για να ανάπλαση και ανάδειξη των κοινόχρηστων χώρων.

 

 

Με εκτίμηση

Ο Δήμαρχος

Αθανάσιος Λ. Ζεκεντές

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.