Κυριακή, 28 04 2024

ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ

Αλληλογραφία

Andreas Kazas
56 Charlton Blvd.
Toronto, Ontario, M2M 1B9
Canada

Παρακαλώ όπως περιλαμβάνετε και την διεύθυνσή μου στον ταχυδρομικό σας κατάλογο της ενημερωτικής εφημερίδας «Αίας ο Λοκρός».11_kazas

Ενθαρρύνω την προσπάθειά σας και χαίρομαι για την πρόοδο που έχει σημειωθεί χάρη στην προσπάθειά σας στο Μαρτίνο.

Εάν υπάρχει ιδιαίτερη επιβάρυνση λόγω της αποστάσεως παρακαλώ ειδοποιήστε μας.

Χαιρετισμούς σε όλους και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο.

Ευχαριστώ
Α. Κάζας



Αγαπητέ Αριστείδη συγχαρητήρια για την άψογη έκδοση της εφημερίδας “ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ” την είδα στο σπίτι του θείου Σεραφείμ Κυριάκου το καλοκαίρι.

Christos C. Evageliou
Profesor TOWSON UNIVERSITY
USA

Σε ευχαριστούμε για την επικοινωνία και τα καλά σας λόγια που μας δίνουν χαρά και δύναμη για να συνεχίσουμε.


Πέτρος Σελέκος
24-9-2007
Λάρυμνα Λοκρίδας
Αλεξ. Υψηλάντη 3 Τ.Κ. 35012
Τηλ. 22330-41323

Προς Τον Πρόεδρο και εκδότη της εφημερίδας “ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ” Σίνα & Δαφνομήλη 1Α Αθήνα

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ

Αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αφορμή για την παρούσα επιστολή μου στάθηκε το άρθρο «Τοπική Ιστορία και Σχολείο» του κυρίου Κώστα Δεληγεώργη, που δημοσιεύσατε στο υπ’ αρ. 10 φύλλο της εφημερίδας «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ».

Και πριν προχωρήσω στην επισήμανσή μου και ταυτόχρονα διόρθωση των όσων αναφέρονται στο εν λόγω άρθρο για το ιστορικό «γράμμα», το οποίο πράγματι αποτελεί εθνικό κειμήλιο, πρέπει να τονίσω, πως δεν διαφωνώ με την άποψη της καταγραφής της τοπικής μας ιστορίας και πως το σχολείο θα πρέπει να παίξει το ρόλο για τον οποίο υπάρχει.

Δεδομένο θεωρείται όμως ότι, όποιοι ασχολούνται με την έρευνα και την καταγραφή θεμάτων που αφορούν την τοπική ιστορία, πρέπει να εξετάζουν πολύ προσεχτικά τα στοιχεία πριν προβούν σε οποιαδήποτε δημοσιοποίησή τους. Η ανακοίνωση λανθασμένων στοιχείων ή συμπερασμάτων σίγουρα δεν οδηγεί στη γνώση της ιστορίας, αντίθετα συμβάλλει αρνητικά διότι προκαλεί σύγχυση.

Το όνομα “Καραμάνης” που αναφέρεται στο άρθρο ως συντάκτης του ιστορικού «γράμματος», το οποίο μάλιστα έχετε και φωτοτυπία στη σελ. 8, δεν έχει καμία σχέση με την αληθινή ιστορία της επιστολής.

Το εθνικό κειμήλιο, το οποίο αποτελεί μέγιστο δείγμα ψυχικού μεγαλείου, γράφτηκε στις 25 Νοεμβρίου 1940 από τον γιατρό Νικόλαο Χαραλάμπους (συμπατριώτη μας από το Μάζι) που έμενε αυτή την περίοδο στο Μαρτίνο και στάλθηκε στον γιο του Γιάννη (δάσκαλο), που πολεμούσε στο μέτωπο ως έφεδρος ανθυπίλαρχος.

Ο Ήρωας πατέρας με τη συγκεκριμένη επιστολή ενημερώνει τον γιο του Γιάννη, για το θάνατο του αδερφού του Σταμάτη.

Ο Σταμάτης Χαραλάμπους ήταν αεροπόρος και βρήκε ηρωικό θάνατο καθώς βομβάρδιζε το αεροδρόμιο της Κορυτσάς στις 14 Νοεμβρίου 1940.

Το εν λόγω «γράμμα» ο Γιάννης Χαραλάμπους το φύλαξε και το είχε στο αρχείο του. Ο ίδιος μάλιστα το έδωσε στον Ηλία Καρταλαμάκη (πτέραρχος ε.α.), όταν αυτός κατέγραφε τη δράση της Πολεμικής Αεροπορίας στον πόλεμο του 1940-41.

Την συγκινητική αυτή ιστορία μού την αφηγήθηκε ο ίδιος ο Ηλίας Καρταλαμάκης, ο οποίος έχει δημοσιεύσει το «γράμμα» στην εργασία του.

Αυτή είναι η πραγματική ιστορία του «γράμματος» που δημοσιεύσατε! Τα υπόλοιπα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Πέτρος Σελέκος

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.