Δευτέρα, 06 05 2024

Οι θέσεις των βουλευτών Φθιώτιδας για τον λιθάνθρακα στην Λάρυμνα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας

Άρθρο - Παρέμβαση

Η θέση μου για το Εργοστάσιο Λιθάνθρακα

Η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας, ασφάλειας και ισορροπίας της χώρας μας επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί με υπευθυνότητα, έγκαιρο προγραμματισμό, αποτελεσματικό σχεδιασμό, σωστή ενημέρωση και συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και ενδιαφερομένων μερών. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ., από τη δική της πλευρά, με δεδομένες τις αυξανόμενες ενεργειακές ανάγκες της χώρας και την προτεραιότητα που αποδίδει στην αειφόρο ανάπτυξη, έχει θέσει, με σαφήνεια, ως βασικούς άξονες της ενεργειακής της πολιτικής:

α) Τη σταδιακή απεξάρτηση από το ολοένα και πιο σπάνιο, ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο.

β) Την περιστολή της ενεργειακής σπατάλης και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της χώρας και στο πλαίσιο της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου του Κιότο.

γ) Την ολοένα και μεγαλύτερη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας από εναλλακτικές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

δ) Την εξασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και της οικονομίας μέσα από πολιτικές που διασφαλίζουν τη κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια στο παρόν, αλλά και στο μέλλον.

Στα πλαίσια αυτά, και με στόχο τη βέλτιστη και διαφοροποιημένη σύνθεση του ενεργειακού μίγματος της χώρας, εξετάζεται το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Ενδεικτικές είναι άλλωστε και οι εκτιμήσεις που προβλέπουν ότι ο λιθάνθρακας, μέχρι το 2050, θα αποτελεί μία από τις κύριες πηγές ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το ενδεχόμενο αυτό, αν προκύψει, θα λαμβάνει υπόψη την ικανοποίηση των περιβαλλοντικών απαιτήσεων, αξιοποιώντας και ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες και πρακτικές (π.χ. τεχνολογία δέσμευσης και αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα). 

Μία από τις περιοχές που εξετάζεται για την εγκατάσταση, δυνητικά, ενός τέτοιου εργοστασίου είναι και αυτή της Λάρυμνας.

Η δική μου στάση σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι, και θα παραμείνει, αρνητική διότι η περιοχή είναι ήδη κορεσμένη από υψηλό ρυπαντικό φορτίο.

Και αυτό διότι στην περιοχή της Λάρυμνας δραστηριοποιείται ήδη η εταιρεία Γ.Μ.Μ.Α.Ε. ΛΑΡΚΟ, έχοντας εγκαταστήσει το μεταλλουργικό της εργοστάσιο, το οποίο σύμφωνα με τα στοιχεία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., είναι η 5η πιο ρυπογόνος μονάδα στη χώρα (εκπέμποντας 4.048.345 τόνους διοξειδίου του άνθρακα).

Αυτό το στοιχείο, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι σύγχρονες αντιρρυπαντικές τεχνολογίες δεν είναι εμπορικά διαθέσιμες προς το παρόν, καθιστούν εσφαλμένη την επιλογή, δυνητικά, αυτής της γεωγραφικής περιοχής για την εγκατάσταση μονάδας λιθάνθρακα, μιας επιλογής που θα έχει αρνητικές περιβαλλοντικές και κοινωνικές συνέπειες για την περιοχή και το νομό.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΪΚΟΥΡΑΣ

Βουλευτής Φθιώτιδας Ν.Δ.

 

Παρ’ όλες τις οχλήσεις του Συλλόγου στα πολιτικά τους γραφεία των Βουλευτών Φθιώτιδας απάντηση λάβαμε μόνο από τον παραπάνω Βουλευτή και τον ευχαριστούμε.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.