Δευτέρα, 10 05 2021

ΓΚΑΤΖΑ: ΤΟ ΘΕΡΕΤΡΟ ΤΩΝ ΜΑΡΤΙΝΑΙΩΝ! 

Ένα πρωινό του Ιούλη βρέθηκα στο παραθαλάσσιο θέρετρο των Μαρτιναίων την Γκάτζα. Μια τοποθεσία ιδανική για ασύγκριτη χαλάρωση και για να βιώσεις την αυθεντικότητα του φυσικού περιβάλλοντος.
Ένα από τα πιο εντυπωσιακά παραθαλάσσια τοπία, με ιστορία πάνω από 3.000 χρόνια.
Πέρασα σχεδόν όλα τα παιδικά μου καλοκαίρια εδώ.
Κάθε πρωί μου άρεσε να πηγαίνω στο πηγάδι και με το μάτι μου μετρούσα την στάθμη του πηγαδιού. Νερό βέβαια δεν έπινα ούτε λόγος, το νερό ήταν γλυφό. Βλέπεις το πηγάδι γέμιζε νερό από τη θάλασσα.
Στην συνέχεια παρακολουθούσα το άνοιγμα της «γούρνας» στην κατάλευκη αμμουδιά για τα ιαματικά λουτρά των παραθεριστών και άκουγα να λένε ότι η άμμος αυτή έχει ευεργετικά οφέλη για πολλές παθήσεις (π.χ. ρευματικά).
Οι βουτιές και το κολύμπι στον «βράχο» ήταν το αποκορύφωμα της ανεμελιάς και ευχαρίστησης.
Όλα αυτά ήρθαν στο μυαλό μου και με μιά γλυκιά νοσταλγία.
Σήμερα μας υποδέχτηκε στην Γκάτζα ο καλός μας φίλος Δήμος Γρούντας που μέσα από τη ροή της συζήτησής μας έκανε μια ιστορική αναδρομή για την καταστροφή της Γκάτζας από την μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας στην είσοδο του κόλπου.
 
ΔΗΜΟΣ ΓΡΟΥΝΤΑΣ
“Στη 10ετία του ’80 στο όνομα δήθεν της ανάπτυξης εμφανίστηκαν στην περιοχή μας τα ιχθυοτροφεία.
Εγκαταστάθηκαν άναρχα απο το ακρωτήριο Κόρακα μέχρι το ακρωτήριο Γκάτζα, εδώ και βέβαια οι ευθύνες των δημοτικών αρχών (παλαιότερα των κοινοτικών) είναι μεγάλες, κατέλαβαν με παραχωρήσεις όλες τις παραλίες, θαλάσσιες και δασικές εκτάσεις, εκτόπισαν την παράκτια αλιεία (επαγγελματική και ερασιτεχνική) δεν άφησαν μια παραλία να κάνουν μπάνιο οι εργαζόμενοι και ο λαός της περιοχής.
Ρυπαίνουν όλη την παραπάνω περιοχή με τα υπολείματα τροφών και κοπράνων των εκτρεφόμενων ψαριών. Για να σταματήσει η παραπέρα ρύπανση της θάλασσας θα πρέπει:
― Να μην δοθεί καμία νέα άδεια εγκατάστασης ούτε επέκτασης των υπαρχόντων ιχθυοτροφείων.
― Να αφαιρεθούν οι άδειες λειτουργίας όσων έχουν παραβιάσει ή δεν τηρούν τις αποστάσεις μεταξύ τους, ή έχουν την έκταση θαλάσσια ή χερσαία που τους έχει παραχωρηθεί ή την ποσότητα των κλουβιών και των ψαριών που πρέπει να έχουν, ή έχουν καταστρέψει παραλίες (μπαζώματα, κλείσιμο εισόδου σ’ αυτές κ.λ.π.).
― Να εγκατασταθούν μονάδες εκτροφής οστρακοειδών κάτω από τα κλουβιά των ιχθυοτροφείων για να μην μολύνεται η θάλασσα από τον υπερτροφισμό.
― Να καθαρίζονται με ευθύνη τους οι ακτές από τα διάφορα απόβλητά τους.
― Οι ιχθυογεννετικοί σταθμοί να έχουν βιολογικούς καθαρισμούς που να λειτουργούν σωστά.
― Όταν λήξει ο χρόνος ισχύος της άδειάς τους να μην ανανεωθεί αυτή για το ίδιο μέρος και να μεταφερθούν στα ανοικτά πέλαγη.
Ιδιαίτερα για τον κόλπο της Γκάτζας από το ακρωτήριο Γκατζοπούλα μέχρι το ακρωτήρι Γκάτζα, την μοναδική παραλία που έχει παραμείνει για το λαό του Δήμου μας να αφαιρεθούν άμεσα τα επιπλέον κλουβιά και ψάρια από αυτά που προβλέπει η αδειά τους και να κινηθεί η διαδικασία απομάκρυνσης όλων των ιχθυοτροφείων από την περιοχή αυτή.
Άλλωστε και το Δημοτικό Συμβούλιο κατά την συζήτηση της έγκρισης του Β’ σταδίου του ΓΕΝΙΚΟΥ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ αποφάσισε να μην εγκατασταθούν νέες υδατοκαλλιέργιες μεταξύ των ακρωτηρίων Δενδρούλιας και Γκάτζας και ότι όσες άδειες υπάρχουν να ισχύουν μέχρι την λήξη τους και να μην ανανεωθούν.”
Φύγαμε ψιθυρίζοντας. Έχουμε τη θάλασσα δίπλα μας και όπως πάμε μόνο θα την κοιτάμε. Για μπάνιο; Η Φολέγανδρος πέφτει κομματάκι κοντά!!!
 
Αριστείδης Κ. Κούρος
Δημ. Γρούντας

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.