Δευτέρα, 10 05 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΛΑΡΥΜΝΑΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Χωριανές - χωριανοί,
Για τα γενικότερα περιβαλλοντικά προβλήματα αλλά και τα τοπικά που δημιουργούν οι γνωστές μονάδες ΛΑΡΚΟ, αμμοβολές, ιχθυοκαλλιέργειες κ.λ.π. έχουμε μιλήσει πολλές φορές, έχουμε κάνει ενέργειες, απαιτήσαμε η πολιτεία και τα αρμόδια όργανά της να παρέμβουν για να δοθούν λύσεις.
Με την σημερινή μας ανακοίνωση θέλουμε να σταθούμε σε κάποια ζητήματα για τα οποία δεν είμαστε υπεύθυνοι καθ’ ολοκληρία αλλά η στάση μας και ο τρόπος συμπεριφοράς μας στα περιβαλλοντικά προβλήματα συμβάλλουν σε θετικές ή αρνητικές εξελίξεις.
Τα ζητήματα αυτά έχουν να κάνουν με τη απόρριψη των σκουπιδιών και άλλων αποβλήτων μας οπουδήποτε και με το πώς τελικά βλέπουμε όλοι μας την διαχείριση του περιβάλλοντα χώρου, την καθαριότητά του, την καλαισθησία του.
Δυστυχώς εμείς οι ίδιοι, σίγουρα όχι όλοι, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία, έχουμε κάνει την Λάρυμνα από τον Βεροτά μέχρι την «Χοντρή Άμμο», την Κιαχοβρύση, το Φαράγγι των πηγών, το ποτάμι, την Αγία Παρασκευή, τον Σταυρό, την Γκάτζια, το Κάστρο, τον Ταρσανά, το παλιό και το νέο γήπεδο, την Κουτρούλα, την Μπουκουρίλα, τον Πευκιά ΕΝΑΝ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ.
Αυτό συνδυασμένο με την ρύπανση που προκαλούν οι παραγωγικές μονάδες, οι εργαζόμενοι ιχθυοκαλλιεργειών που διαβιούν σε υποτυπώδεις καταυλισμούς, οι δραστηριότητες διαφόρων επαγγελματιών και η πληθώρα επισκεπτών ερασιτεχνών αλιέων, λουομένων παραθεριστών που και αυτοί απορρίπτουν τα όποια σκουπίδια και απόβλητα οπουδήποτε έχει δημιουργήσει ανεξέλεγκτη και αφόρητη κατάσταση, για την οποία πρέπει όλοι να ντρεπόμαστε. Η εικόνα που δείχνει το χωριό μας είναι αποκαρδιωτική, δεν είναι αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού του, είναι υποδεέστερη του φυσικού του κάλλους.
Χωριανές - χωριανοί,
Σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να σας καταστήσουμε ενόχους, να σας φορτώσουμε ευθύνες που δεν σας αναλογούν.
Ξέρουμε πολύ καλά ότι υπεύθυνοι για την απαξίωση και περιβαλλοντική υποβάθμιση της Λάρυμνας είναι η ασύδοτη, ανεξέλεγκτη δράση των παραγωγικών μονάδων του χώρου μας.
Ξέρουμε ότι υπάρχουν εγκληματικές ευθύνες στα Τοπικά, Δημοτικά, Νομαρχιακά, Κρατικά όργανα και στα αρμόδια Υπουργεία τα οποία με την πολιτική τους επιτρέπουν σε αυτές τις μονάδες να ρυπαίνουν ασύστολα.
Μας έχουν εγκαταλείψει στην τύχη μας, δεν έχουν μεριμνήσει να λυθούν βασικά ζητήματα καθαριότητας, συλλογής, αποκομιδής, ανακύκλωσης, των αστικών αποβλήτων και λυμάτων, δεν έχουν δημιουργήσει ΧΥΤΑ και επιτρέπουν να λειτουργούν παράνομες χωματερές, να καταπατούνται δάση και παραλίες.
Αυτό είναι κατακριτέο!!! Δεν είναι όμως άλλοθι, ούτε επιτρέπεται να μιμούμαστε κι εμείς τις πρακτικές τους, να συμπεριφερόμαστε με την ίδια λογική, να ενεργούμε ανεύθυνα, με ωχαδερφισμό, να πετάμε τα σκουπίδια μας οπουδήποτε και να συμβάλουμε στην παραπέρα απαξίωση του χωριού μας, να καταστρέφουμε μόνοι μας το περιβάλλον που είναι δική μας περιουσία.
Εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να υποκύπτουμε στις από τα πάνω εφαρμοζόμενες πολιτικές και πρακτικές. Είναι χρέος μας να αντισταθούμε και να απαιτήσουμε να παρθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Είναι όμως δυο φορές χρέος μας να αλλάξουμε στάση και να πάρουμε πρωτοβουλίες για να βελτιώσουμε την εικόνα του χωριού μας.
ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΟΥΜΕ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΘΡΕΠΤΗΣ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Ο καθένας ατομικά και όλοι μαζί πρέπει να συνετιστούμε και να προσέξουμε την Λάρυμνα σαν το σπίτι μας και τα μάτια μας.
Εμείς όλοι πρέπει να καλοδεχόμαστε όλους τους επισκέπτες που μας τιμάνε με την παρουσία τους, που απολαμβάνουν τον φυσικό πλούτο και τις ομορφιές του χωριού μας και πολιτισμένα με σωστό τρόπο να τους υποδείξουμε να το σεβαστούν και να μην το ρυπαίνουν για να ξαναέρθουν κι αύριο.
Χωριανές - χωριανοί
Ο καθένας μας πρέπει να βάλει ένα στοίχημα με τον εαυτό του.
ΟΧΙ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΩΜΑΤΕΡΗ - ΛΑΡΥΜΝΑ ΚΑΘΑΡΗ - ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΑΘΑΡΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΡΕΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΟΤΑΜΙ
Μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση, να κάνουμε άμεσα άλματα. Πρέπει όμως να αντιδράσουμε σωστά και καταλυτικά. Τον εγωισμό, την περηφάνια μας, τον πολιτισμό μας, να τα δείξουμε με την αγάπη προς το χωριό μας.
Ο Σύλλογός μας εκτός των άλλων έχει ζητήσει από τα αρμόδια Τοπικά, Δημοτικά και Νομαρχιακά όργανα να κάνουν τις ενέργειές τους και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βελτιωθεί η κατάσταση. Επειδή όμως οι δυνάμεις μας δεν φτάνουν, σας θέλουμε συμμέτοχους.
Λάρυμνα 9/7/2010
 
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος     Γ. Ρούσσης
Ο Γ. Γραμματέας     Κων/νος Ζάγκας

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.