Δευτέρα, 10 05 2021

Η ΛΑΡΚΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΤΣΟΥΚΑΣ

Καλούμε μέσω της εφημερίδας την Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη και τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Παύλο Γερουλάνο να σταματήσουν την παράνομη εκσκαφή στην Τσούκα του Μαρτίνου από την ΛΑΡΚΟ διότι έχουν δυόμιση μήνες που εκχερσώνουν το τοπίο. Έχουν δημιουργήσει ένα κρατήρα 300 στρεμμάτων και δεν έχουν βγάλει ούτε ένα φορτηγο μετάλλευμα.
Ποιοί είναι αυτοί που σπαταλούν τα χρήματα της ΛΑΡΚΟ και του Ελληνικού λαού;
Εκατοντάδες τόνους καυσίμων καταναλώνουν καθώς βλέπουμε τα βυτιοφόρα να πηγαινοέρχονται τα θεόρατα φορτηγά και μηχανήματα που χρησιμοποιούνται επι δυόμιση μήνες και μετάλλευμα δεν έχουν βγάλει.
Αλλά δεν φτάνει αυτή η καταστροφή ψιθυρίζουν να ζητήσουν και άλλη έκταση, για άλλη καταστροφή.
Αγνοούν ότι οι πρόγονοί μας κάτω από τον λόφο της Τσούκας έχουν ανοίξει πολλές και δαιδαλώδεις στοές και έχουν αφαιρέσει όλες τις φλέβες του καλού μεταλλεύματος και έρχεται η ΛΑΡΚΟ να μαζέψει ψίχουλα καταστρέφοντας ένα σπάνιο τοπίο ομορφιάς, αλλά και γνώσεως περί εξόρυξης του μεταλλεύματος, ενώ οι παλιοί μεταλλωρύχοι σεβάσθηκαν το περιβάλλον και εργάστηκαν μόνο με υπόγειες στοές ακολουθώντας τις φλέβες του μετάλλου.
Η ποσότητα που θέλει να πάρει η ΛΑΡΚΟ είναι αμελητέα (360.000 τόνους) ούτε για μια εβδομάδα τροφοδοσίας δεν φτάνει μπροστά στα εκατομμύρια τόνους που καταναλώνει η ΛΑΡΚΟ. Αγ. Ιωάννης, Εύβοια, Καστοριά, Τουρκία, και επιμένει να καταστρέφει αυτόν τον απαράμιλλου κάλλους τόπο.
Όλα έγιναν εν κρυπτώ. Ο Δήμαρχος Θεοδ. Καραμέρης δεν ενημέρωσε τον κόσμο για μια τόσο σοβαρή καταστροφή του τοπίου στην Τσούκα με αιωνόβια πεύκα που στον ίσκιο τους έχουν καθίσει ο Μαυροβουνιώτης και άλλοι αγωνιστές της Μάχης του Μαρτίνου, με αρχαίες στοές διατηρητέες όπως το Λαύριο. αρ. 25675/5335/28-8-97 ΦΕΚ 797 τ.δ. 16-9-97, με πετρόχτιστο διατηρητέο ερειπωμένο οικισμό. Και με ελαφρά την καρδία έστειλε τις μπολντόζες της ΛΑΡΚΟ για να καταστρέψουν αυτό το μοναδικό στολίδι. Στις προεκλογικές τους υποσχέσεις έλεγαν για παραθεριστικά κέντρα για εγκαταστάσεις αναψυχής, ακόμη και για τελεφερίκ Τσούκας - Θεολόγου.
Το ίδιο σχέδιο για καταστροφή της Τσούκας είχε έρθει και το έτος 2005 απο την τότε αμαρτωλή Διοίκηση της ΛΑΡΚΟ με τους 150 Διευθυντές και παχουλούς διευθυντικούς μισθούς όπως είχε αναφερθεί και ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου σε προεκλογικό του λόγο.
Τελικά η ΛΑΡΚΟ δεν έκανε εκσκαφή το 2005 κατόπιν παρεμβάσεων των 8 παρακάτω Συλλόγων και του Υπουργείου Πολιτισμού (Αρ. Πρωτοκ. 646-8-2-2006) και ήρθαν σήμερα εν όψει οικονομικής κρίσης και σε ανύποπτο χρόνο οι μπολντόζες άρχισαν το καταστροφικό τους έργο.
Ζητούμε να διενεργηθεί έρευνα και όσοι ενέχονται να τιμωρηθούν και να απολυθούν, εκείνοι που εκπόνησαν το αμαρτωλό σχέδιο για την Τσούκα, χρεώνοντας εκατομμύρια ευρώ την ΛΑΡΚΟ χωρίς να βγάζουν μετάλλευμα ή υποχρεώνουν τον εργολάβο να το βγάζει από εκατοντάδες μέτρα βαθιά που θα έχει μεγάλο κόστος και θα είναι ασύμφορο. Αλλά δεν τους νοιάζει γιατί δεν τα βγάζουν από την τσέπη τους, ο Ελληνικός λαός τα πληρώνει.
 
Οι κάτωθι Σύλλογοι ήταν αντίθετοι στην εξόρυξη της ΛΑΡΚΟ στην Τσούκα. Στις 13-12-2005 είχαν υπογράψει οι εκπρόσωποί τους:
1) Κυνηγετικός Σύλλογος Μαρτίνου
2) Μορφωτικός Σύλλογος Μαρτίνου
3) Σύλλογος των Απανταχού Μαρτιναίων
    “ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ”
4) Γεωργικός Συνεταιρισμός Μαρτίνου
5) Σύλλογος Γονέων Λυκείου Μαρτίνου
6) Σύλλογος Γονέων Γυμνασίου Μαρτίνου
7) Σύλλογος Γονέων Δημ. Σχολείου Μαρτίνου
8) Αγροτικός Σύλλογος Μαρτίνου
9) Εμπορικός Σύλλογος Μαρτίνου
Για τον Κυνηγετικό Σύλλογο Μαρτίνου «Ο ΑΕΤΟΣ»
ο Γ. Γραμματέας
Ν. Αθ. Μπάτσος

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.