Πέμπτη, 15 04 2021

Φύλλα Εφημερίδας

Κάθε φωτογραφία... χίλιες αναμνήσεις

Περίπου 1950
    Από αριστερά:  Παύλος Αλεξίου, Σεραφείμ Γιαούζος, Αθανάσιος Νυδριώτης. Το φορτηγό είναι ιδιοκτησίας Γιαούζου.

Περισσότερα...

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ Μια αληθινή ιστορία με πανανθρώπινο χαρακτήρα

 

 

 

    Μια παγερή και σκοτεινή χειμωνιάτικη νύχτα στις αρχές Δεκεμβρίου 1944 η τσίγκινη στέγη του αγροτόσπιτου μου στην κτηνοτροφική περιοχή των «ΠΟΥΡΗΝΙΩΝ» κροτάλιζε εκκωφαντικά από την φοβερή βροχόπτωση και τους ριπαίους ανέμους με συνέπεια να μην ακούμε καθαρά τα άγρια γαυγίσματα των δύο φοβερών ποιμενικών σκύλων μας που ακούγανε στα ονόματα «Μπαλάφο» και «Τούρκα».

Περισσότερα...

Ο εγκλωβισμός των στεγαστικών δανείων Υπάρχει διέξοδος;

 

 

 

  Η αγορά των στεγαστικών δανείων σημείωσε τεράστια ανάπτυξη την προηγούμενη δεκαετία στη χώρα. Το υπόλοιπο των στεγαστικών δανείων από 11,4 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 ανήλθε σε 81,1 δις ευρώ τον Αύγουστο του 2010, οπότε και σημειώθηκε ρεκόρ υπολοίπου στα στεγαστικά δάνεια. Με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας το Σεπτέμβριο του 2012 τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν στα 74,7 δις ευρώ.

Περισσότερα...

«ΑΝΔΡΕΣ ΠΟΛΕΜΙΚΟΙ» ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

 

   Η μάχη του Μαρτίνου υπήρξε αποφασιστική για την αίσια έκβαση του απελευθερωτικού Αγώνα. Η συντριβή των Τούρκων, στις 29 Ιανουαρίου 1829, από τη χιλιαρχία του Βάσου Μαυροβουνιώτη, αναπτέρωσε το ηθικό των Ελλήνων και έδωσε τη δυνατότητα στον Καποδίστρια να χειριστεί με επιδεξιότητα, το ζήτημα της οριοθέτησης των συνόρων του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, που απασχολούσε πυρετωδώς τις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Δυνάμεις Αγγλία, Γαλλία και Ρωσία.

Περισσότερα...

ΙΧΘΥΟΤΡΟΦΟΣ ΚΗΦΙΣΟΣ

 

Φωτο 1. Τα διάφανα νερά* του Κηφισού στο Μοδιάτικο Γεφύρι την άνοιξη του 2012.
*Τα διάφανα νερά του Κηφισού υμνήθηκαν στα ομηρικά έπη (Πλουτ. Βίος Θησέα - Παυσανίας ΙΧ37)

 

    Ο Φωκικός Κηφισός1 (φωτ.1) πηγάζει από την περιοχή της Λιλαίας² και μετά από το Aκραίφνιο καταλήγει στις λεγόμενες καταβόθρες και με υπόγεια διαδρομή εκβάλει στον Ευβοϊκό, στις Λάρμες (Λάρυμνα) (φωτ. 3) και τα Σκροπονέρια. Στην μακρά του διαδρομή ο Κηφισός εμπλουτίζει το υδάτινο φορτίο του, δεχόμενος τα νερά από πλήθος ποταμίσκων, ρυακιών, ρεμάτων από τον Καλλίδρομο και Παρνασσό (Από αυτά αναφέρουμε μόνο όσα δεν έχουν καταγραφεί, για λόγους οικονομίας χώρου).

Περισσότερα...

ΡΗΓΜΑ ΑΤΑΛΑΝΤΗΣ ΘΟΥΚΥΔΙΔΗΣ Ο ΠΡΩΤΟΣ "ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΟΣ"

 

 

 

   Ο Θουκυδίδης είναι ο μεγαλύτερος ιστορικός της αρχαιότητας και κατέχει την πρώτη θέση των ιστορικών της παγκοσμίου ιστορικής φιλολογίας. Αυτό να είσαι βέβαιος δεν είναι υπερβολή, καν σοβινισμός.
   Ο Θουκυδίδης στο Γ’ βιβλίο και στις παραγράφους 87,89 και 116 μας περιγράφει σεισμικά γεγονότα που έλαβαν χώρα επί των ημερών του.

Περισσότερα...

Η ΑΓΡΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΠΟΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΛΗΣΤΕΣ ΣΤΟ ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΚΑΤΙΚΟΥ

Συνέχεια από το προηγούμενο φύλλο

Νίκου Κ. Τασιόπουλου
Αντιστρατήγου ε.α ΕΛ.ΑΣ.
Πρόεδρος Συνδέσμου Συγγραφέων και Λογοτεχνών Βοιωτίας

 «Μὲ τὰ πρῶτα σκοτἀδια πλησἰασαν τὸ χωριὸ καὶ κατὰ τὰ μεσἀνυχτα βρἐθηκαν ἔξω ἀπὸ τὸ  σπἰτι τοῦ δἠμαρχου καὶ ἄρχισαν νὰ χτυποῦν τὴ πὀρτα. Κανἐνας ὅμως δὲν τοὺς ἀπἀντησε γιατὶ κατἀλαβαν ποιοὶ ἦταν καὶ ποιὸ σκοπὸ εἶχαν.

Περισσότερα...

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των εν Αθήναις και απανταχού Μαρτιναίων  «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ» συνήλθε εκτάκτως την 29 Οκτωβρίου 2012 μετά την θλιβερή είδηση του θανάτου του
Κωνσταντίνου Λουκά του Λουκά.
    Ο εκλιπών ήταν ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου μας και ως ύστατο φόρο τιμής για την πολύτιμη και μακρά του συνεισφορά  στις δράσεις του Συλλόγου μας το ΔΣ αποφάσίσε ομόφωνα τα εξής:

1. Να εκφράσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.
2. Να δημοσιευθεί το παρόν ψήφισμα στην εφημερίδα «ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ»

Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΟΥΦΩΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΗΜΑΤΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λοκρών αποφάσισε ομόφωνα:

  • Την τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος για την εγγραφή του ανωτέρου έργου.
  • Την μελέτη που αφορά στην εκτίμηση του έργου ¨Αντικατάστασης Κουφωμάτων Δημοτικού Καταστήματος Μαρτίνου¨ προϋπολογισμού 37.000,00 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ 23% την οποία συνέταξε ο Πολ. Μηχανικός της τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου κ. Π.Θεοδοσιάσης και θεωρήθηκε από τον Διευθυντή Τ.Υ.Δ.Α κ. Ηλία Γεωργίτση την 21/9/2012 συμφωνώντας με τις προτεινόμενες σ’ αυτή εργασίες.

ΕΜΙΣΘΩΣΗ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΥ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Λοκρών αποφάσισε ομόφωνα:

  • Εγκρίνει την εκκίνηση των διαδικασιών για την εκμίσθωση του διαμερίσματος Αθηνών πρώην Δήμου Οπουντίων στην οδό Κριμαίας 9-11-13 σε ενδιαφερόμενους.
  • Δίνει την εντολή στην Ο.Ε για τον καθορισμό των όρων της δημοπρασίας.
  • Εξουσιοδοτεί τον κ. Δήμαρχο για τις περαιτέρω ενέργειες

Σελίδα 1 από 2

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.