Παρασκευή, 26 04 2024

Μαρτίνο: Σπήλαιο Πανός

Αθήνα, 23/9/2013
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΦΟΡΕΙΑ ΠΑΛΑΙΟΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ – ΣΠΗΛΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΝΟΤΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΘΕΜΑ: Αρχαιολογικές έρευνες στο σπήλαιο Πανός στο Μαρτίνο Φθιώτιδος

Σε απάντηση αιτήματός σας για πληροφορίες σχετικά με την αρχαιολογική έρευνα της Εφορείας μας στο σπήλαιο Πανός στο Μαρτίνο, σας ενημερώνουμε βάσει του αρχείου της Υπηρεσίας μας τα εξής:

Το σπήλαιο Πανός στη θέση Σωρολίθι Μαρτίνου Φθιώτιδας ερευνήθηκε κατά τη διάρκεια ημερήσιας αυτοψίας από αρχαιολόγους και γεωλόγο της Υπηρεσίας μας στις 4/9/2009. Η είσοδος του σπηλαίου βρίσκεται στη βάση συγκέντρωσης ασβεστολιθικών τεμαχίων μεγάλου μεγέθους. Το σπήλαιο αναπτύσσεται σε συνολικό μήκος 17 μ., πλάτος 3μ. και ύψος το πολύ 1,20 μ. Δεν παρουσιάζει λιθωματικό διάκοσμο, είναι στεγνό και έχει περιορισμένη επίχωση από χερσαίο ίζημα και ασβεστολιθικές λατύπες.
Βάσει θραυσμένων αντικειμένων εκτιμάται ότι χρησιμοποιήθηκε ως ιερό λατρείας του Πανός κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Ωστόσο το σπήλαιο παρουσιάζει έντονα φαινόμενα κύλισης και κατακρήμνισης λίθων, ιδιαίτερα το τμήμα της εισόδου απ’ όπου τροφοδοτείται και με τεμάχια διαφόρων μεγεθών λίθων και το εσωτερικό του σπηλαίου.
Καθώς η στατική του κατάσταση είναι επισφαλής ιδιαίτερα κοντά στην είσοδο, η επίσκεψή του πρέπει να αποφεύγεται ως ιδιαιτέρως επικίνδυνη.


Με εκτίμηση,
Η Αν/τρια Προϊσταμένη της Εφορείας
 Δρ. Ελένη Παναγοπούλου - Καράμπελα, Αρχαιολόγος.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.