Πέμπτη, 15 04 2021

Φύλλα Εφημερίδας

Xyllela fastidiosa, Εφιάλτης για τους ελαιώνες και την οικονομία μας…

Δημήτριος Δήμου

Γεωπόνος MSc, Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε Αργολίδας

 

Αρχική εμφάνιση του βακτηρίου

Το φυτοπαθογόνο βακτήριοXyllelafastidiosa ήταν γνωστό από τις μεγάλες ζημιές που προκαλεί στα αμπέλια (Ασθένεια του Pierce) στην βόρεια Αμερική (ΗΠΑ) και στα πυρηνόκαρπα αρχικά, στη νότια Αμερική (Αργεντινή-1935) και στη συνέχεια στη Βραζιλία, στα εσπεριδοειδή (1990) και στις φυτείες με καφέ (1995&1998).

Το βακτήριο στον ιταλικό νότο

Όμως, το 2013 η ανακοίνωση από ιταλούς επιστήμονες ότι το βακτήριο εντοπίστηκε να προκαλεί απίστευτες ζημιές σε ελαιώνες στην περιφέρεια Απουλία, της νότιας Ιταλίας, στην κυριολεξία προξένησε σεισμό. Έτσι, ακούσαμε τα νέα ονόματα CοDiRo (ComplesodelDisseccamentoRapidodellOlivo στα ιταλικά αλλά και OliveQuickDeclineSyndrome στα αγγλικά, δηλαδή «Σύνδρομο της γρήγορης ξήρανσης της ελιάς».

Περισσότερα...

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ: ΓΙΑΤΙ ΤΟ 1% ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΟΡΦΗ ΔΩΡΕΑΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΑΚΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ;

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ & ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΡΤΙΝΑΙΩΝ

ΑΙΑΣ Ο ΛΟΚΡΟΣ ”

 

ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 105

 

Σήμερα Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 στα γραφεία του Συλλόγου συνήλθε το ΔΣ με παρόντα όλα τα μέλη και με θέμα: “ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΜΑΡΤΙΝΟΥ – ΔΗΜΟΥ ΛΟΚΡΩΝ” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Α.Κ. Κούρος έλαβε τον λόγο και είπε:

Ήρθε στα χέρια μου μέσω του τέως Προέδρου Μαρτίνου και τέως Δημάρχου Οπουντίων κ. Θεόδωρου Καραμέρη έγγραφο με τίτλο “Αίτηση κατοίκων Μαρτίνου – Δήμου Λοκρών και θέμα: Αιολικά Πάρκα (ανεμογεννήτριες) έργα” με υπόδειξη να υπογράψει και ο Σύλλογός μας την αίτηση αυτή.

Σας διαβάζω:

 

ΑΙΤΗΣΗ Κατοίκων Μαρτίνου-Δήμου Λοκρών

Θέμα: Αιολικά πάρκα (ανεμογεννήτριες) και έργα.

 

Μαρτίνο /01/2016

Προς: Το πρόεδρο Κοινότητας Μαρτίνου-Δήμου Λοκρών.

 

Κύριε πρόεδρε, σας παρακαλούμε να ενεργήσετε αρμοδίως προκειμένου να συνεδριάσει και να αποφασίσει το κοινοτικό συμβούλιο για τα αιολικά πάρκα(ανεμογεννήτριες) που τα έσοδα τους φέρνουν καλά αποτελέσματα στο τόπο μας.

Δωρεάν ρεύμα σε όλα τα νοικοκυριά

Δημιουργούν έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον γενικότερα και έργα για τα παιδία μας κ.λ.π.

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι τα αιολικά πάρκα(ανεμογεννήτριες) έχουν τοποθετηθεί από το 2010 εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας μας .Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία τα αιολικά πάρκα πρέπει να καταβάλουν στην κοινότητα μας το ετήσιο ανταποδοτικό τέλος (συνολικά 3%) επί των εσόδων του εκάστοτε πάρκου που κατανέμεται ως εξής:

  1. Υπέρ των κατοίκων ΟΤΑ (1%).Δωρεάν ρεύμα στα νοικοκυριά του Μαρτίνου αποκλειστικά και μόνο γιατί τα αιολικά πάρκα βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας μας .Με βάση τον πίνακα που υπάρχει στο νόμο ο συντελεστής επιδότησης κατανάλωσης ενέργειας σε διάστημα τετραμηνίας κατανάλωσης σε kwh είναι: Από 0 έως 2000 συντελεστής επιδότησης 100% (δωρεάν ρεύμα)

Από 2000 έως 3000 συντελεστής επιδότησης 50% (δωρεάν ρεύμα)

Από 3000 και άνω συντελεστής επιδότησης 0%

2) Υπέρ του ταμείου ΕΤΕΡΠΣ 0,30%

3) Υπέρ Δήμου (1,70%) κοινότητα Μαρτίνου.

Οι ΟΤΑ υποχρεούνται (τα έσοδα που προέρχονται από σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας πρέπει να φαίνονται στο προϋπολογισμό εσόδων του Δήμου και να διατίθονται υποχρεωτικά και αποκλειστικά και μόνο για την εκτέλεση περιβαλλοντικών δράσεων και έργων τοπικής ανάπτυξης και κοινωνικής υποστήριξης σε περιοχές εντός των ορίων της κοινότητας μας όπου βρίσκονται τα αιολικά πάρκα. Για τα έργα που πραγματοποιούνται λαμβάνουν γνώση το υπουργείο περιβάλλοντος ενέργειας και κλιματικής αλλαγής και η περιφέρεια που ασκεί τον έλεγχο της νομιμότητας .Πέρασαν πέντε ολόκληρα χρόνια και ο δήμος μας δεν έχει ενεργοποιηθεί.

Αρκετοί δήμοι έχουν πάρει τα χρήματα από τις εταιρίες των αιολικών πάρκων.

Ο δήμος μας πρέπει άμεσα να έλθει σε επικοινωνία με τις διοικήσεις των αιολικών πάρκων στη συνέχεια ο εκπρόσωπος του δήμου μας να συναντηθεί με την ΔΕΗ Αταλάντης, με το ΛΑΓΗΕ ο οποίος παρακρατεί τα ποσά από κάθε εταιρία αιολικών πάρκων και τα αποδίδει στους δήμους και μέσω (του ΔΕΔΔΗΕ στους οικιακούς καταναλωτές) για να τελειώσουν όλα καλά έστω και αργά.

Η ΔΕΗ εδώ και μέρες σε όσους δεν πληρώνουν κόβει το ρεύμα. Ο δήμος να ειδοποιήσει την ΔΕΗ, στο Μαρτίνο να μην κόψουν το ρεύμα σε κανέναν γιατί μας χρωστάνε, δεν χρωστάμε.

Τα έσοδα της κοινότητας μας από το (1,70%) ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες ευρώ. Επίσης ο δήμος μας έχει εισπράξει από το 2011 το ποσό των 260.000 € για έργα της κοινότητας μας αποκλειστικά και μόνο από το αιολικό πάρκο(ΑΙΟΑΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΚΑΙ ΣΙΑ ΦΘΙΩΤΙΔΑ ΑΕ).Το συνολικό ποσό πρέπει να ξεπερνά τις τετρακόσιες πενήντα χιλιάδες ευρώ (450.000).Οι κάτοικοι του Μαρτίνου ζητάνε από το κοινοτικό συμβούλιο να πάρει αποφάσεις για τα παρακάτω έργα:

1) Αγορά και τοποθέτηση δύο (2) μηχανημάτων διύλισης νερού από άλατα και πολλά άλλα στις δεξαμενές νερού στο παλαιό και νέο χωριό(αξίας περίπου 160.000 €).

2) Διαμόρφωση πλατειών στο νέο οικισμό και σπορά χλοοτάπητα στη πλατεία Β. Μαυροβουνίοτη (αξίας περίπου 55.000 €).

3) Πράσινο (πάρκα κ.λ.π.) κλάδεμα και καθαρισμός στο καιρό που πρέπει. Δημιουργία νέου πρασίνου(αξίας περίπου 20.000 €).

4) Σχολεία(ανακαίνιση τουαλετών) έλεγχος και επισκευή εγκαταστάσεων θέρμανσης-ύδρευσης-αποχέτευσης κ.λ.π. (αξίας περίπου 30.000 €).

5) Αγορά και τοποθέτηση νέων σύγχρονων οργάνων παιδικών χαρών στον ανεμόμυλο - Δημοτικό σχολείο - νέο οικισμό και Παναγίας (αξίας περίπου 65.000 €).

6) Έργα νεκροταφείου (αξίας περίπου 30.000€).

Όλα αυτά τα έργα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και το περιβάλλον. Δείχνουν το ενδιαφέρον και την φροντίδα για τα παιδιά μας και το σεβασμό στους νεκρούς μας. Στο Μαρτίνο υπάρχει ένας λαός που είναι περήφανος, σήμερα αισθάνεται ξεχασμένος αδικημένος και ταπεινωμένος που παρακαλεί και απαιτεί.

Ο δήμος Λοκρών να μεριμνήσει για την σύνταξη των μελετών των παραπάνω έργων από την τεχνική υπηρεσία και στη συνέχεια να συνεδριάσει και να εγκρίνει το Δημοτικό συμβούλιο ομόφωνα τα έργα, γιατί τα χρήματα αυτά ανήκουν στο Μαρτίνο.

Σας ευχαριστούμε.

Με τιμή.

 

Οι υπογράφοντες:

Πρώην Δήμαρχοι Δήμου Οπουντίων-Νυν και Τέως

Αντιδήμαρχοι, Σύμβουλοι - Πρόεδρος Μέλισσα – ΜΟΣΥΜ -

Συνταξιούχων- Κοινωνικού συνεταιρισμού Βουμελιταία-

Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων- Εμπόρων

Ομάδας ποδοσφαίρου Οπούντιος Μαρτίνου - Κάτοικοι Μαρτίνου.

 

******

 

 

 

Οι αγωνιστές των ανεμογεννητριών που έβαλαν την υπογραφή τους τότε και εμείς…

Σήμερα μας ζητούν την υπογραφή του Συλλόγου για τα αυτονόητα, τα αντισταθμιστικά οφέλη που θα έπρεπε να είχαν δώσει ώθηση στην τοπική ανάπτυξη του Μαρτίνου.

Θα βάλουμε την υπογραφή μας φαρδιά – πλατιά γιατί η καταστατική αρχή του Συλλόγου είναι «να νοιαζόμαστε για την τύχη του τόπου μας, του Μαρτίνου» αυτό κάναμε τότε αυτό θα κάνουμε και σήμερα.

Και επειδή υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση, o Σύλλογός μας δεν ήταν ποτέ εναντίον των Α.Π.Ε. το πρόβλημά μας ήταν η χωροθέτηση και στην συνέχεια η αδιαφάνεια και τα θολά αντισταθμιστικά οφέλη προς τον Δήμο.

Θα σας παρακαλούσα εαν συμφωνείτε να εξουσιοδοτήσετε τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα να υπογράψουν την Αίτηση.

Το Δ.Σ. συμφώνησε ομόφωνα με την εισήγηση του Προέδρου και εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρο και τον Γ. Γραμματέα να υπογράψουν την σχετική αίτηση.

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τα μέλη του Δ.Σ. και μη υπάρχοντος άλλου θέματος η συνεδρίαση λύθηκε.

 

Ακριβές Αντίγραφο

-Ο-

ΠΡΟΕΔΡΟΣ

 

-Ο-

Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

 

 

 

Α.Κ. ΚΟΥΡΟΣ

 

 

 

 

ΘΩΜΑΣ Γ. ΚΑΡΑΜΕΡΗΣ

 

 

 

Υ.Γ.

- Να αναγνωσθεί το παρόν Πρακτικό στο Τοπικό Συμβούλιο

- Να κατατεθεί στα πρακτικά του Τοπικού Συμβουλίου

 

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.