Τρίτη, 16 04 2024

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Μαρτίνου “Η ΜΕΛΙΣΣΑ”

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικών Παραδοσιακών χορών το οποίο διοργάνωσε στις 29 και 30 Ιουνίου ο Σύλλογος “ΜΕΛΙΣΣΑ” στην πλατεία 29ης Ιανουαρίου στο Μαρτίνο.

 

Το Φεστιβάλ αυτό το οποίο έχει εξελιχθεί σε θεσμό, παρακολούθησε πλήθος κόσμου.

Όλος αυτός ο κόσμος που όλα αυτά τα χρόνια και θέλει και στηρίζει την προσπάθεια του Συλλόγου για την διάσωση, διατήρηση και διάδοση της παράδοσης στις νεότερες γενιές.

Τριακόσιοι χορευτές κάθε ηλικίας με τις πολύχρωμες φορεσιές τους που υποδήλωναν την περιοχή απ’ όπου προέρχονταν οι χοροί, εντυπωσίασαν με την χορευτική τους δεξιοτεχνία, και απέσπασαν το χειροκρότημα των θεατών.

Τα δύο αυτά βράδια τα χορευτικά συγκροτήματα που έλαβαν μέρος συνοδεία της παραδοσιακής ορχήστρας και του κλαρίνου του Θόδωρου Γεωργόπουλου, μετέφεραν ένα έντονο μουσικοχορευτικό κλίμα από την Ήπειρο, την Ρούμελη, την Πελοπόννησο, την Θεσσαλία, την Μακεδονία, την Θράκη, τα Νησιά του Αιγαίου και τις αλησμόνητες πατρίδες της Μ. Ασίας και του Πόντου.

Έλαβαν μέρος τα χορευτικά συγκροτήματα:

– Όλα τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου "ΜΕΛΙΣΣΑ” με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Ζυγογιάννη.

– Του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεσίνας με χοροδιδάσκαλο τη Ζωή Μούτσιου.

– Του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Εξάρχου “ΥΑΜΠΟΛΙΣ” με χοροδιδάσκαλο τον Γιάννη Ζυγογιάννη.

– Του Δήμου Αγίου Ιωάννη Ρέντη με χοροδιδάσκαλο την Ελένη Σταυροπούλου και τον Μανώλη Λεκάκη.

– Του Δήμου Φιλοθέης με χοροδιδάσκαλο τον Στάθη Καλογερόπουλο.

– Του Πολιτιστικού Συλλόγου Λίμνης Ευβοίας το “ΛΙΜΝΙ” με χοροδιδάσκαλο τον Ανδρέα Παπαγεωργίου.

Μεταξύ των άλλων η Πρόεδρος Αθανασία Καβάλλα - Πατσιόγιαννη είπε:

“Μέσα στη συνειδησιακή παραζάλη της παγκοσμιοποίησης είναι εθνικά ωφέλιμο να μιλάει κανείς σ’ αυτό τον λαό και ειδικά στους νέους, για την ιστορική του διάρκεια, με την εθνική του ταυτότητα, για το στυλοβάτη της εθνικής του υπόστασης -τη γλώσσα του- και για όλα αυτά τα ανεκτίμητα στολίδια της κληροδοτημένης μέσα στους αιώνες παραδοσής του.

Τις αξίες αυτές δεν μπορούμε και δεν πρέπει να τις απαρνηθούμε.

Αντίθετα πρέπει να αγωνιστούμε για τη διατήρησή τους, αφού αυτές θα αποτελέσουν το κύριο ανάχωμα και την βασική ασπίδα προστασίας απέναντι στον πολιτισμικό πολτό».

Μετά το πέρας της δεύτερης βραδιάς το γλέντι συνεχίσθηκε στην πλατεία Παμμεγίστων Ταξιαρχών, και τα χορευτικά τμήματα ανανέωσαν το ραντεβού τους για τον Ιούνιο του 2008.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.