Τρίτη, 30 04 2024

Ο ΔΗΜΟΣ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΚΘΕΣΗ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ” ΜΑΡΤΙΟΣ 2008 ΣΤΟ Σ.Ε.Φ.

13_ekthesi_sef_1

Ο μοναδικός Δήμος του Νομού Φθιώτιδας ο Δήμος Οπουντίων σε συνεργασία με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Μαρτίνου “Η ΜΕΛΙΣΣΑ” συμμετείχε στην παραπάνω έκθεση με μια φανταστική παρουσία. Ομολογούμε ότι εντυπωσιαστήκαμε όχι μόνο από την έκθεση αλλά και με τις εκδηλώσεις που έκανε ο Δήμος Οπουντίων στους χώρους της έκθεσης.

13_ekthesi_sef_2

13_ekthesi_sef_3

Το περίπτερο του Δήμου Οπουντίων ανέτρεξε στις ρίζες, την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας.

Μια λαογραφική συλλογή, ένα δείγμα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς με αγάπη και σεβασμό.

Σημαντικό κομμάτι του περιπτέρου το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που έχει διασωθεί:

Σπίτια που διέθεταν φούρνο, πεταλωτήριο, ο γάμος, η μεταφορά της «προίκας», το γλέντι, αλλά και τοπικές στολές με πάρα πολλά παραδοσιακά αντικείμενα. Η ζωή στο Μαρτίνο του χθες.

Ο επισκέπτης όμως έπρεπε να δοκιμάσει και τις φημισμένες παραδοσιακές Μαρτιναίϊκες πίτες κολοκυθόπιτα, πρβλιόρα, λαχανόπιτα, ντραδαστάρα και μπουζουμάκ. Από γλυκά πουτίγκα και φρούτουλες και τα παραδοσιακά προϊόντα μέλι, κρασί, μιτζίθρα.

Την παράσταση όμως έκλεψαν τα χορευτικά. Η παρουσία των χορευτικών με το κλαρινό του Γιάννη Γκορίτσα έκαναν μια αυθεντική αναβίωση λαϊκών πανηγυριών σε όλους τους χώρους της έκθεσης με αποτέλεσμα μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών στα δρώμενα.

Μπράβο.

Φύγαμε με μια νοσταλγία για την αυθεντική ζωή που σταδιακά χάνεται.

 

Ντραδαστάρα: πίτα με τυρί στο τηγάνι.

Πρβλιόρα: πίτα με τυρί στο ταψί.

Μπουζουμάκ: πίτα με κρεμύδι χλωρό και διάφορα χόρτα.

Φρούτουλες: δίπλες

Α.Κ. Κούρος, Θ.Γ. Καραμέρης, Γ.Δ. Δημάκης

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.