Πέμπτη, 15 04 2021

Φύλλα Εφημερίδας

ΑΣ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ

Όπως έχω ξαναγράφει γεννήθηκα, στη Μάρπησσα της Πάρου. Είναι πολύ ωραίο χωριό, παραδοσιακό και έχει την ωραιότερη ρομαντική ιστορία. Έχω γράψει γι’ αυτήν. Ίσως την γράψω, μια και μου τη ζητάνε.

Περισσότερα...

ΜΥΘΟΙ ΤΟΥ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ - TIMΑΛΦΗ KAI ΚΕΙΜΗΛΙΑ ΟΔΥΣΣΕΩΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΥ

Γράφει ο Παν. Γεωρ. Δημάκης

Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δήμου Αμφικλείας-Ελατείας

Δοκίμιον προς διόρθωσιν

Ο αδόκητος θάνατος, η δολοφονία* του Οδυσσέως Ανδρούτσου τη νύκτα της 5ης προς 6ης Ιουνίου 1825 από ομάδα συμπατριωτών και συναγωνιστών του, που υπέκυψαν στα δολώματα της αδίστακτης ομάδας πολιτικών, κοτζαμπάσηδων και άλλων1 συνετάρ

αξε την μικρή πόλη των Αθηνών, που τον είχε τιμήσει ως Διοικητή αλλά και ως δίκαιο και προοδευτικό φρούραρχο, που έφερε στην πολύπαθη πόλη, ασφάλεια, δύο σχολεία, τ

υπογραφείο,Μουσείο Αρχαιοτήτων² κ.α. Αλλά ο Οδυσσέας, ο γυιός του Ανδρέα

Βερούση, εγγονός του Θανάση Βερούση, από τις Λιβανάτες, που τον είπαν Ανδρούτσο (Ανδρειωμένο) ο Φιλικός που μιλούσε ελληνικά, ιταλικά και αρβανίτικα, ο ηγέτης** και προστάτης των φτωχών, που σε μια στιγμή μοναδική ευτύχισε, να οδηγηθεί από το μυστηριώδες ρευστό που μεταφέρει τις αξίες χιλιετιών στο ελληνικό αίμα, να γίνει ο ιστορικός χορευτής του θανάτου, στο Χάνι της Γραβιάς, δίνοντας σκληρή απάντηση στους τούρκους για την τύχη που επεφύλαξαν στον υπαρχηγό του Αθανάση Διάκο στο Ζητούνι. Ο ίδιος ο Διάκος είχε ζητήσει χάρη από τους τούρκους, επτά ημερών ζωής «όσο να φτάσει ο Οδυσσεύς και ο Θανάσης Βάγιας» αλλά οι θηριώδεις τούρκοι του Ζητουνίου απέρριψαν το αίτημά του. Ο Διάκος τους απάντησε «Σκυλλιά κι αν με σουβλίσετε ένας Γραικός εχάθη. Ας είναι καλά ο Οδυσσεύς και ο καπετάν Νικήτας». Το αλάθητο έμφυτο επιλεκτικό, κριτήριο των Ελλήνων, ουδέποτε καθήρεσε τον Οδυσσέα, με το ομηρικό όνομα, που σημάδεψε την διαδρομή του, από την θέση του φυσικού ηγέτη, του αρχηγέτη, παρά τις λυσσώδεις προσπάθειες και τον τυχοδιωκτισμό των αντιπάλων του, που έβλεπαν πίσω του να συντάσσονται, οι κολλήγοι, οι παρακεντέδες και το πλήθος των αναξιοπαθούντων ελλήνων που περίμεναν καλύτερες μέρες.

Περισσότερα...

ΙΣΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ

Η δημιουργικότητα μιας κοινωνίας στο σύνολό της, στηρίζεται στην εφαρμογή των θεσμών και των Νόμων του συντάγματος, ενός δημοκρατικού πολιτικού συστήματος.

Το σύνολο ιδεών και σκέψεων μιας δημιουργικής κοινωνίας συμβάλλουν στον προβληματισμό της για την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών και στοχασμών στηριζόμενων συνολικά στο θεσμικό πλαίσιο του συντάγματος.

Περισσότερα...

ΑΡΧΕΓΟΝΕΣ ΡΙΖΕΣ - ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΒΟΥΜΕΛΙΤΑΙΑ ΣΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΟΓΟΝΩΝ

ΛΟΚΡΟΙ                ΚΑΙ          ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ

πόστ-αναίοι             καί            Λίμ – θιαίοι

πόστ= κάτω             καί           Λίμ= Αλώνια

κάτω  χωριό             καί           Άνω χωριό

Αρχίζουμε από την αρχαία Βουμελιταία που ήταν εγκατεστημένη στο παλιοχώρι με ακρόπολη επάνω στο λόφο και με επίκεντρο τον Ναό του Αγ. Γεωργίου που έχει οικοδομηθεί με δομικά υλικά από αρχαίο Ναό πιθανόν του Διονύσου. Ενώ η πόλη εκτείνετο και κάτω από τον Λόφο μέχρι την Παναγία (πρώην Ναός την Θεάς Δήμητρας) και ανατολικά μέχρι το αρχαίο ποτάμι της καναπίτσας.

Περισσότερα...

ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΙΝΑΙΟΙ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙO

- Κατά την τουρκοκρατία οι Μαρτιναίοι είχαν κάποια προνόμια από τους Τούρκους λόγω του ότι το Μαρτίνο ήταν ορεινό και δύσβατο και ήταν επικίνδυνη η πρόσβαση σε αυτό.
- Κάποιοι χωριανοί διηγούντο ότι Μαρτιναίοι είχαν σώσει το παιδί μιας Σουλτάνας και εκείνη τους έδωσε προνόμια.
- Το Μαρτίνο δεν υποτάχθηκε ποτέ στους Τούρκους ήτανε πάντα πολεμικό και για την φυσική τους κατάσταση οργάνωναν αγώνες, πετούσαν λιθάρι, πηδούσαν τέσσερα-πέντε μουλάρια στην σειρά, ήτανε τέτοιος λαός.

Περισσότερα...

ΚΡΟΥΑΖΙΕΡΑ ΣΤΗΝ ΣΚΙΑΘΟ ΟΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

Ο Πρόεδρος των συνταξιούχων Μαρτίνου Λεωνίδας Γ. Νυδριώτης και το Δ.Σ. του Συλλόγου στο πλαίσιο της αξιοποιήσεως του ελεύθερου χρόνου και των ενδιαφερόντων των συνταξιούχων αφού έκαναν άρση του καμποτάζ στα πλοία κρουαζιέρας, πραγματοποίησαν την Κυριακή 16 Ιουνίου 2013 μια όμορφη ημερήσια κρουαζιέρα στην Σκιάθο.

Περισσότερα...

Δεκαπενταύγουστο Στο Μαρτίνο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν στο Μαρτίνο πριν και κατά την διάρκεια του πανηγυριού.

Περισσότερα...

Ζαφείρα Στεφάνου

Το Σάββατο 24 Αυγούστου 2013 έφυγε από κοντά μας η Ζαφείρα Στεφάνου, ένας δικός μας άνθρωπος. Ήταν η γυναίκα που χαιρόσουν να την βλέπεις, να την ακούς, αλλά κυρίως παραδειγματιζόσουν από το ήθος και την προσωπικότητα της.

Περισσότερα...

ΤΟ ΒΗΜΑ του Δήμου Λοκρών, της Δημοτικής Κοινότητας Μαρτίνου, της Τοπικής Κοινότητας Λάρυμνας

- ΑΝΟΙΞΕ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑΣ

- ΝΕΡΟ: ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΝΕΡΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

- ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΑΠΟ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΟΥΝΤΙΩΝ ΕΤΟΥΣ 2010 ΓΙΑ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟ 2013

Περισσότερα...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΙΝΟΥ

ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΒΑΡΕΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΑΠ' ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ 
ΚΥΡΙΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ  ΕΛΕΟΣ...

 

Ο Σύλλογός μας με ομόφωνη απόφαση έστειλε την παρακάτω επιστολή στους εμπλεκόμενους φορείς όχι σαν απειλή αλλά ελπίζοντας ότι θα την λάβουν σοβαρά υπόψην τους γιατί ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι και δεν ευθύνεται το Μαρτίνο γι' αυτό.

Περισσότερα...

Σελίδα 1 από 2

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.