Πέμπτη, 28 03 2024

ΤΟ ΜΑΡΤΙΝΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΡΤΙΝΑΙΟΙ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΛΟΥΚΑ ΚΟΥΡΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΔΟΘΟΥΝ ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΣΕ ΒΙΒΛΙO

- Κατά την τουρκοκρατία οι Μαρτιναίοι είχαν κάποια προνόμια από τους Τούρκους λόγω του ότι το Μαρτίνο ήταν ορεινό και δύσβατο και ήταν επικίνδυνη η πρόσβαση σε αυτό.
- Κάποιοι χωριανοί διηγούντο ότι Μαρτιναίοι είχαν σώσει το παιδί μιας Σουλτάνας και εκείνη τους έδωσε προνόμια.
- Το Μαρτίνο δεν υποτάχθηκε ποτέ στους Τούρκους ήτανε πάντα πολεμικό και για την φυσική τους κατάσταση οργάνωναν αγώνες, πετούσαν λιθάρι, πηδούσαν τέσσερα-πέντε μουλάρια στην σειρά, ήτανε τέτοιος λαός.

- Οι κάτοικοι ήταν ψηλόκορμοι, γεροφτιαγμένοι, λεβέντες αληθινοί, καμιά σύγκριση με τους πεδινούς της Αταλάντης, σ' αυτό έπαιξε βέβαια ρόλο η ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία στην οποία οφείλετο η επάρκεια της διατροφής τους σε πρωτεΐνη, αφού κατανάλωναν αρκετό κρέας.
- Δεν έπασχε ο κόσμος εκεί ούτε από φυματίωση, ούτε από ελονοσία, ασθένειες που ήταν διαδεδομένες σ' άλλες περιοχές της Ελλάδας, σε κάποιες δε επαρχίες θέριζαν κυριολεκτικά.
- Η αδελφή του πατέρα μου η Κατίνα ήταν ιδιότυπη περίπτωση, δεν παντρεύτηκε ποτέ, κυκλοφορούσε με ζώνη με φυσίγγια και με όπλο στο Μαρτίνο.
- Η περιοχή κατοικείτο από Αρβανίτες οι οποίοι διέθεταν βαθιά ελληνική συνείδηση, μιλούσαν Αρβανίτικα και Ελληνικά, στο σχολείο φυσικά διδάσκοντο ελληνικά.
- Όταν έγινε το ρήγμα της Αταλάντης (1894) δόθηκε ευκαιρία ,επειδή γκρεμίστηκε ολόκληρο το Μαρτίνο , να γίνει νέο σχέδιο πόλεως δεδομένου ότι υπήρχε άπλα μεγάλη στην γύρω περιοχή. Βλέπετε όμως ουδείς κάτοικος δέχτηκε να περάσουν δρόμοι από το δικό του κτήμα, αγύριστα καφάλια και ιδιοτελείς οι άνθρωποι, θέλουν να γίνονται πράγματα αλλά οι ίδιοι να μην συνεισφέρουν το παραμικρό και τώρα μήπως δεν είναι έτσι η κατάσταση. Την περίοδο των σεισμών χάθηκαν τα πολύτιμα αρχεία του Μαρτίνου.
- Η Λάρυμνα ήταν λιμάνι από την αρχαιότητα. Υπάρχουν υπολείμματα λιμενικών έργων (λιμενοβραχίονες, κυματοθραύστης κ.ά.). Βλέπετε στην αρχαιότητα το εμπόριο γινόταν με πλοία, δρόμοι δεν υπήρχαν. Ακόμη και τον περασμένο αιώνα δεν υπήρχαν δρόμοι. Ήταν ωραία η Λάρυμνα είχε πολλά νερά, νερόμυλους και πολύ πράσινο.
- Ο Δήμος Λαρύμνης, περιελάμβανε το Μαρτίνο ( έδρα του Δήμου) ,Λάρυμνα,Λούτσι, Μάζι, Μαλεσίνα, Παύλο, Πύργος, Προσκυνάς, Τραγάνα, Τσούκα,Μονή Αγίου Γεωργίου Μαλεσίνας, Έρημα Καλύβια Αταλάντης, Ράδος και Άγιος Νικόλαος. Δηλαδή τότε υπήρχε αυτό που προσπαθεί να εφαρμόσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος να ενωθούν τα μικρά χωριά, οι κοινότητες δηλαδή. Από την Επανάσταση του '21 και ύστερα αυτό είχε εφαρμοστεί.
- Ο πατέρας μου υπηρέτησε στο Αβέρωφ Διοικητής του ήταν ο Ναύαρχος Κουντουριώτης Υδραίος Αρβανίτης που είχε τον πατέρα μου εκ δεξιών που λένε τα ταίριαξαν πολύ καλά,  μιλούσαν και Αρβανίτικα ανάμεσά τους.

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.