Παρασκευή, 29 03 2024

ΜΑΡΙΚΑ ΠΑΠΑΓΚΙΚΑ

Έρευνα Ελίτας Κουνάδη

Με αφορμή την σπουδαία ερμηνεύτρια Μαρίκα Παπαγκίκα, μία μυθική μορφή για τον ελληνισμό της Αμερικής, ο Νίκος Σταματιάδης γράφει ένα σύγχρονο ελληνικό θεατρικό έργο. Το «Marikas» ανεβαίνει από τις 26 Μαρτίου έως τις 22 Μαΐου 2016 στο Θέατρο του Νέου Κόσμου, σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, έρευνα Ελίτας Κουνάδη, μουσική Νίκου Κυπουργού, Video art Αναστάση Σαρακατσάνου και πρωταγωνιστές τους Ελίτα Κουνάδη, Γιώργο Μακρή και Αντώνη Φραγκάκη.

 

Η Μαρίκα Παπαγκίκα είχε παντρευτεί τον Μαρτιναίο οργανοπαίχτη τσιμπαλίστα Κώστα Παπαγκίκα, (αδελφό του Λεωνίδα Ιωαν. Παπαγκίκα) και μεσουράνησε τα χρόνια πριν το μεγάλο κραχ του 1929. Μαζί με τον άνδρα της ανοίξανε το δικό τους νυχτερινό κέντρο (καφέ αμάν) στην Νέα Υόρκη κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και λεγόταν ‘’Της Μαρίκας’’. Το κέντρο ‘’Marikas’’ δεν ήταν ένα απλό καφέ αμάν. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ήταν ένα πολυτελές κέντρο, αλλά πιθανότατα λειτουργούσε και ως παράνομο ποτοπωλείο, διότι τότε ήταν η εποχή της ποτοαπαγόρευσης . Η Μαρίκα και ο Κώστας έχασαν το κέντρο τους και όλες τους τις οικονομίες κατά τη σφοδρή οικονομική κρίση του 1929. Εκεί περίπου τελειώνει και η δισκογραφική καριέρα της.

Η Μαρίκα ήταν η σπουδαιότερη ελληνική φωνή στην Αμερική στις αρχές του 20ου αιώνα (από όσες τουλάχιστον ηχογραφήθηκαν σε δίσκους). Ήταν η τραγουδίστρια με το πιο πλούσιο ρεπερτόριο (δημοτικά, λαϊκά, σμυρναίικα, ελαφρά, οπερέτες, τούρκικα) και με την υψηλή τεχνική, κατά πολύ μακράν όλων των άλλων. Στις Η.Π.Α. ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι το 1918 με τίτλο «Με ξέχασες», για να ακολουθήσει το «Σμυρναίικο μινόρε». Ως το 1929 ηχογράφησε γύρω στα 250 τραγούδια, κλείνοντας τη δισκογραφική της παρουσία με 4 τραγούδια το 1937. Μερικά από τα τραγούδια της είναι το «Αρμενάκι», «Τα παιδιά της γειτονιάς σου», «Τι σε μέλλει εσένανε», «Mανταλένα», «Μπαγλαμάδες» , «Μήλο μου και μανταρίνι», «Τούρνα», « Ο Βάρδας», « Η γυναίκα που σκοτώνει», « Το ηλεκτρικό κορίτσι».

Η Παπαγκίκα γεννήθηκε στην Κω την 1η Σεπτέμβρη του 1890. Στις αρχές του αιώνα πρέπει να έζησε στη Σμύρνη πιθανότατα με την οικογένειά της. Το 1913-14 τη συναντάμε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, παντρεμένη πλέον με τον Κώστα Παπαγκίκα . Τον Απρίλιο του 1915 φτάνουν στην Αμερική, αρχικά στο Σικάγο και έπειτα στην Ν. Υόρκη. Η δισκογραφική σταδιοδρομία της τραγουδίστριας εκεί, αρχίζει το 1918. Ήταν μια γυναίκα δραστήρια, μαχητική και διεκδικητική. Ένα πνεύμα ανήσυχο σε μια δύσκολη εποχή.

Κατερίνα Παπαγκίκα

Οδοντίατρος

Εγγονή Κώστα και Μαρίκας Παπαγκίκα

Εφημερίδα

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώσουμε την εμπειρία σας στον ιστότοπό μας.Με την περιήγηση σε αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies.